Evro ojačao iznad 1,15 dolara, prvi put od avgusta prošle godine

Evro ojačao iznad 1,15 dolara, prvi put od avgusta prošle godine

Vrednost zajedničke evropske valute porasla je u ponedeljak na međunarodnim deviznim tržištima 0,46 odsto, na 1,1504 dolara, po prvi put od avgusta prošle godine.

Vrednost evra prema dolaru raste šest dana uzastopno. Dodatnu podršku danas pružio mu je podatak da je proizvodna aktivnost u 19-članom bloku zone evra nadmašila očekivanja. Jutros je istraživačka agencija Markit objavila da je Indeks menadžera nabavke u maju porastao na 51,7 poena, u poređenju sa 51,5 u aprilu.

Dolar se prošle nedelje našao pod pritiskom nakon saopštenja Centralne banke Japana da će zadržati postojeću monetarnu politiku što je uznemirilo finansijska tržišta koja su očekivala nove podsticaje kako bi se suzbila deflacija i oslabio jen.

Negativne vesti po dolar su se nastavile istog dana izveštajem koji je pokazao da je američki BDP rastao u prvom tromesečju 2016. po godišnoj stopi od 0,5 odsto, što je oštar pad u poređenju sa stopom rasta od 1,4 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine.

Zbog toga su oslabile spekulacije da bi Federalne rezerve mogle povećati kamate pre kraja leta. Po mišljenja analitičara, ako bude povećanja kamatnih stopa to se neće desiti pre sastanka Fed-a u septembru.

Matt Tuttle, direktor “Tuttle Tactical”, smatra da će Fed čekati do posle predsedničkih izbora u SAD sa odlukom o eventualnom povećanju kamatnih stopa. “Ne bismo bili iznenađeni ako dođe do povećanja kamatnih stopa posle izbora. Ali mislim da predsednica Federalnih rezervi Janet Yellen ne želi da bude odgovorna za izbor predsednika”, kaže on.

Izvor:Agencije
Previous Bor: Povećana proizvodnja bakra, cilj: 550.000 tona koncentrata i 100.000 tona katodnog bakra
Next Ilirika 728 x 90

You might also like

Berza

Azijske berze porasle, dolar najslabiji u tri godine

Na azijskim berzama su u petak indeksi porasli peti dan zaredom, nastavljajući da nadoknađuju gubitke od prošle nedelje, dok je vrednost dolara prema korpi valuta zaronila na najniži nivo u

Politika

Vučić odgovorio Izetbegoviću: Tolerisaćemo pretnje, jer ne znam alternativu

Premijer Aleksandar Vučić odgovorio je na najave Bakira Izetbegovića da će BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju.

Svetske berze

Azijske berze: Akcije pale, dolar oslabio

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija pale, dok je dolar oslabio jer je neuspeh reforme u zdravstvu otvorio pitanje može li američki predsednik Donald Trump sprovesti ostala obećanja,