Tržiša valuta: Nedelja oštrog pada američkog dolara

Tržiša valuta: Nedelja oštrog pada američkog dolara

Vrednost američke valute protekle je nedelje na valutnim tržištima oštro pala nakon objavljivanja podataka o usporavanju privrede Sjedinjenih Država u prvom kvartalu 2016.

Sekretarijata za ekonomiju u četvrtak je objavio da je američkii BDP rastao u prvom tromesečju 2016. po godišnoj stopi od 0,5 odsto, što je oštar pad u poređenju sa stopom rasta od 1,4 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine. Ovaj podatak je naveo investitore da se upitaju što će podržati globalni rast ako Sjedinjene Države, najveći svetski potrošač, ne raste dovoljno brzo kako bi ojačao proizvodnju drugih ekonomija, poput Kine, Japana ili Evrope.

Početni pesimizam na tržišta stigao je u četvrtak ujutro iz Centralne banke Japana koja je odlučila da ne menja postojeću monetarnu politiku što je uznemirilo finansijska tržišta koja su očekivala nove podsticaje kako bi se suzbila deflacija i oslabio jen.

U takvoj atmosferi, kurs dolara prema jenu pao je prošle sedmice 4,9 odsto,na 106,35 jena, najniži nivo od oktobra 2014. Istovremeno to je njegov najveći nedeljni pad od finansijske krize 2008. godine.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cena evra porasla za 2 odsto, na 1,1451 dolara, najviši nivo u dvadeset dana.

Evro je, naprotiv oslabio 3 odsto u odnosu na japansku valutu na 121,80 jena.

Evru su u petak podršku pružili i podaci o neočekivano snažnom rastu evrozone.Prema prvim procenama Eurostata, privreda evrozone rasla je u prvom tromesečju ove godine po stopi od 0,6 odsto, u poređenju sa 0,3 odsto u poslednjem kvartalu 2015., odnosno 1,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Dolar je zaista prilično izgubio na zamahu”, kaže Mitul Kotecha, direktor u britanskoj banci Barclays.

Izvor:Agencije
Previous Svetske berze: Investitori se okreću tradicionalnim sirovinama i materijalima
Next Berlin: Kazna za iznajmljivanje stana "na divlje" i do 100.000 evra

You might also like

Tema dana

U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja

Višegodišnji pad bankarskih kamata osiguranja su iskoristila da građanima ponude kratkoročne životne polise uz jednokratnu uplatu veće sume, uz koju su dobijali i do tri procenta veću kamatu od one

Svetske berze

Kina će naftu plaćati u juanima?

Kina preduzima prve korake prema plaćanju uvezene sirove nafte u juanima umesto u dolarima, rekla su za Reuters tri upućena izvora, u sklopu nastojanja Pekinga da etablira svoju valutu na

Berza

Beogradska berze: Belex skočio šestu sedmicu zaredom

Beogradsko tržišta akcija nastavilo je rast i protekle sedmice, i to najjačim intezitetom od kraja januara kada je i uspostavljen aktuelni uzlazni trend.