PIO Fond:  Povezano 17.493 godine, pet meseci i 10 dana staža za 6.725 radnika

PIO Fond: Povezano 17.493 godine, pet meseci i 10 dana staža za 6.725 radnika

Od juna 2015. do sada u Srbiji je povezan je staž za 6.725 radnika, za 17.493 godine, pet meseci i 10 dana staža, u iznosu od 1,1 milijarda dinara, pokazuju podaci PIO Fonda.

Vlada Srbije je 3. marta ove godine donela Zaključak o produženju roka za povezivanje staža osiguranja do kraja godine jer se prethodni Zaključak iz juna 2015. godine primenjivao do kraja 2015. godine.

Novi zaključak o povezivanju staža odnosi se na bivše zaposlene u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imali oznaku „u restrukturiranju”, koji su stekli uslov za penziju, ali im poslodavac nije uplatio doprinose za ceo period rada.

Takođe se odnosi na zaposlene u tim preduzećima koji u 2016. godini ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos, kao i na bivše zaposlene u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika.

Po ovom Zaključku, u martu i aprilu ove godine, povezan je staž za 5.802 radnika, a ukupno je povezano 15.013 godina, devet meseci i tri dana staža.

Za te namene izdvojeno je 937 miliona dinara.

“Fond PIO finansijski povezuje staž svakih 15 dana. Kada je reč o dužini postupka, u slučaju subjekata privatizacije i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, povezivanje staža se radi samo za lica koja su ispunila uslov za penziju, a ne za sve zaposlene kojima nije povezan staž, pa se usaglašavanje podataka za ta lica vrši samo između Fonda i poslodavca, zbog čega postupak traje kraće i zavisi od dokumentacije koju je pripremio poslodavac”, kažu u Fodnu.

Kada su u pitanju preduzeća u stečaju, povezivanje staža se obavlja za sve bivše zaposlene za koje se usaglašavanje podataka vrši između Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Poreske uprave i Fonda, i za koje mora da se donese odluka stečajnog sudije, pa iz tih razloga postupci traju duže.

“Važno je naglasiti da postupak povezivanja staža osiguranja ne sprovode osiguranici pojedinačno. U slučaju subjekata privatizacije i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom postupak sprovodi poslodavac, dok za preduzeća u stečaju nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika, postupak sprovodi ta agencija”, podsećaju u Fondu PIO.

Prema prethodnom Zaključku o povezivanju staža, koji je Vlada donela 18. juna, odnosno 4. septembra 2015. godine, do kraja decembra prošle godine povezan je staž po zahtevu 83 preduzeća, za 923 zaposlena.

Ukupno je povezano 2.479 godina, 10 meseci i šest dana staža, u iznosu od 154.363.528 dinara.

“Zbirno posmatrano, od juna 2015. do danas, ukupno po zaključcima je povezan staž za 6.725 radnika, za 17.493 godina, pet meseci i 10 dana staža, u iznosu od 1,1 milijarda dinara”, preciziraju perdstavnici Fonda PIO.

Izvor:Tanjug
Previous Japan planira zaposliti veliki broj domaćica iz inostranstva
Next Azijske berze: Pad indeksa, skok jena

You might also like

Društvo

Jonathan Francis: Srbija je u digitalnom razvoju stigla do 2008. godine

Srbija je u digitalnom razvoju “stigla” do 2008  godine, dok se Velika Britanija nalazi u 2022. godini, ocenio je Jonathan Francis, stručnjak iz kompanije Google na današnjoj konferenciji “Digital day”.

Politika

Republika Srpska objavila svoje rezultate popisa stanovništva

Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je svoje rezultate popisa stanovništva. Prema ovim podacima u Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika od čega 598.530 žena i 571.812 muškaraca.

Društvo

Economist Intelligence Group: Melburn najbolji grad za život

Prema istraživanju “Economist Intelligence Group”, Melburn je sedmu godinu zaredom proglašen najboljim gradom za život na svetu, dok istovremeno drugi australijski grad Sidnej nije ušao ni u prvih deset zbog