Region Centralno-istočne Evrope: Pojačana investiciona aktivnost u Srbiji, rusko tržište nekretnina opet u fokusu

Region Centralno-istočne Evrope: Pojačana investiciona aktivnost u Srbiji, rusko tržište nekretnina opet u fokusu

Ukupne investicije na tržištima nekretnina u regionu Centralne i Istočne Evrope (bez Rusije) dostigle su 1,84 milijarde evra u prvom kvartalu 2016., što je pad od 6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ipak, očekuje se da će tokom godine obim investicija premašiti rekordnu 2015. godinu, navodi se u pregledu investicionih transakcija koje je sačinila grupacija CBRE.

Prvo tromesečje obeležilo je mnoštvo vrednosno malih i srednjih transakcija. Poređenja radi, u ukupnom broju od oko 50 transakcija, prosečan iznos transakcije u prva tri meseca 2015. iznosio je 45 miliona evra. U istom periodu 2016. prosek 110 ukupno izvršenih transakcija iznosio je 24 miliona evra. Dok su trofejne nekretnine na meti određenog broja investitora, za većinu njih primamljiviji su manji ali atraktivniji proizvodi, kaže se u pregledu

Za razliku od 2015. kada su američki investitori učestvovali sa 30 odsto ulaganja u regionu, u prvom kvartalu 2016. tržištem su dominirali nemački investitori. Slede lokalni investitori iz regiona (Poljaci, Česi ili Slovaci). Južnoafrikanci su obnovili svoj interes za region, sa rekordnim transakcijama u Srbiji i Crnoj Gori, pri čemu se tokom godine očekuje još afričkih investicija u drugim zemljama Centralno-istočne Evrope.

Širom regiona prinosi su ostali uglavnom stabilni u poređenju sa poslednjim tromesečjem prošle godine. Izuzetak su Češka i Poljska koje su u sektoru komercijalnih nekretnina zabeležile pad prinosa za 25 baznih poena.

Po obimu transakcija u sektoru nekretnina Rusija je u periodu januar-mart 2016. zabeležila astronomski rast. Tokom prvog kvartala ove godine obim investicija premašio je 60 odsto od ukupnog obima u 2016. Potencijal oporavka vrednosti imovine, na poleđini tržišne korekcije, čini Rusiju veoma atraktivnom za investitore.

“Očekujemo da 2016. bude rekordna godina za čitav region Centralno-istočne Evrope, pri čemu će prednjačiti Mađarska, Slovačka i Rumunija. Interesovanje za tržište Poljske i Češke i dalje će ostati snažno. Očekujemo da će se trend povećane investicione aktivnosti tokom prvog kvartala u Srbiji, Bugarskoj i Baltičkim zemljama nastavi tokom cele godine. Po našem mišljenju, investitori će se na nekim tržištima ili u nekim sektorima suočiti sa nedostatkom atraktivnih proizvoda dostupnih za transakciju”, komentar je Andreasa Riddera, direktora Odeljenja CBRE za Centralnu i Istočnu Evropu.

Izvor:Agencije
Previous Turska otvorila vojnu bazu sa 3.000 vojnika u Kataru
Next Svetske berze: Investitori se okreću tradicionalnim sirovinama i materijalima

You might also like

Industrijske nekretnine

Imovina preduzeća Danica čeka novog vlasnika

Stečajni upravnik preduzeća za proizvodnju i promet ličnih sredstava za zaštitu na radu, trgovinu zaštitnom odećom i HTZ opremom Danica iz Čajetine oglasio je prodaju imovine stečajnog dužnika javnim prikupljanjem

Nekretnine

Prodaje se grad na Tasmaniji za 7,5 miliona evra

Prodaja celog grada na Tasmaniji privukla je veliko interesovanje potencijalnih kupaca širom sveta, pišu australski mediji.

Nekretnine

Mona gradi hotel u Beogradu

Kompanija Mona počela je izgradnju hotela u Beogradu, na Dorćolu, u koji će iz svojih sredstava i kredita investirati 30 miliona evra.