Sirija: Novi dogovor o prekidu sukoba, Alepo isključen iz sporazuma

Sirija: Novi dogovor o prekidu sukoba, Alepo isključen iz sporazuma

Američko-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alepo, poprište oštrih borbi, stupit će na snagu sutra u zoru, saopštili su danas američki, sirijski i ruski izvori.

Primirje između vladinih snaga i pobunjeničkih grupa stupilo je na snagu 27. februara na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali je prekinuto poslednjih dana, uz posebno intenzivne borbe u Alepu, velikom gradu na severu zemlje.

Sporazum objavljen u petak se odnosi na dva fronta: severni u regiji Latakije, uporište režima na zapadu zemlje i istočna Guta, pobunjenička regija na istoku Damaska.

“Uporni sukobi na severu Latakije i u istočnoj Guti su neprihvatljivi i štetni”, rekao je Michael Ratney, američki specijalni izaslanik za Siriju, u saopštenju.

Međutim u Alepu, prema Sjedinjenim Američkim Državama, “gde su upornost napora i kršenja neprihvatljivi, dve zemlje nisu došle do sporazuma”, rekao je on.

Sa svoje strane, ruska državna agencija Ria Novosti, tvrdi da su se Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile o sporazumu o “uvođenju procesa stišavanja u severnom delu Latakije i predgrađima Damaska od (petak) ponoći.

“Od subote u 00.01 sati u zoru stupit će na snagu stišavanje koje podrazumeva regije istočne Gute i Damask i jever pokrajine Latakija”, saopštila je sa svoje strane sirijska vojska.

Izvor:RSE
Previous Nacionalni interes: Australija blokirala prodaju poljoprivrednog zemljišta kineskoj kompaniji
Next Svetska banka: Privredni rast Srbije premašio očekivanja

You might also like

Geopolitika

Zajedničke vojne vježbe Kine i Rusije u spornim vodama Južnog kineskog mora

Kina i Rusija će održati zajedničke vojne vežbe u septembru u Južnom kineskom moru, saopštilo je u četvrtak kinesko Ministarstvo odbrane, dodajući da vežbe imaju za cilj jačanje međusobne saradnje

Geopolitika

Turska se pre podne pomirila sa Izraelom, popodne sa Rusijom: Erdogan uputio Putinu izvinjenje zbog obaranja aviona

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uputio je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu izvinjenje zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih snaga, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Geopolitika

Britanija obavestila Brisel da odustaje od predsedavanja Evropskom unijom

Britanija je, nakon referenduma prošlog meseca na kojem su građani podržali Brexit, odustala od predsedavanja Evropskom unijom, koje je trebalo da preuzme sledeće godine, a ambasadori EU će se sastati