Nacionalni interes: Australija blokirala prodaju poljoprivrednog zemljišta kineskoj kompaniji

Nacionalni interes: Australija blokirala prodaju poljoprivrednog zemljišta kineskoj kompaniji

Nadležno regulatorno telo Australije koje razmatra strane investicije u zemlji (Foreign Investment Review Board – FIRB) preporučilo je vladi da ne odobri prodaju najvećeg privatnog australijskog zemljišnog poseda kineskom konzorciju “jer je u suprotnosti sa nacionalnim interesima”.

Ministar finansija Scott Morrison rekao je da ukupna površina tog zemljišta, koje prodaje jedna porodica prvobitnih doseljenika, iznosi više od jedan odsto teritorije Australije i dva odsto njenog ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Posed je toliki da je domaćim, australijskim ponuđačima bilo teško da konkurišu za kupovinu.

Odbijanje da se zemljište proda konzorcijumu koji čine holding iz Kine “Dakang Australia Holdings” i australijska kompanija “Australian Rural Capital”, samo je preliminarna odluka i “Dakang” može da reaguje do utorka.

Cena zemljišta je 371 miliona australijskih dolara što je oko 249 miliona evra.

Vlasnik, firma “S. Kidman and Co” ima deset farmi goveda, jednu farmu bikova i pašnjake na 101.411 kvadratnih kilometara u četiri federalne australijske države. Vlada je novembra prošle godine sprečila prvi pokušaj prodaje te kompanije iz Adelaide, koju je 1899. godine osnovao “baron govedine” Sir Sidney Kidmann, a pokušavaju da je prodaju njegovi potomci.

Deo razloga zbog kojih vlada Austrlaije brani prodaju je što jedan deo poseda Kidmann farme od 23.677 kvadratnih kilometara u centralnoj Australiji leži unutar zone pod kontrolom Ministarstva odbrane Australije, gde je poligon za testiranje raketa. U tom području su i rudnici, a ranije su dve kineske firme sprečene da tamo rade.

Strano vlasništvo poljoprivrednog zemljišta je sve osetljivije pitanje u Australiji, gde postoji strahovanje da bi farme u kineskom vlasništvu mogle da snabdevaju kineske kompanije australijskim proizvodima po sniženim cenama ili odbijaju da ih prodaju australijskim kupcima.

Australijsko govedarstvo izlazi iz višegodišnje niske profitabilnosti koja je bila posledica suše i jakog australijskog dolara. Uprkos veličini farmi porodice Kidmann, one su uglavnom polu-pustinjske, a ukupno stado je za tamošnje prilike relativno malo, 185.000 goveda, što je tek delić jednog procenta ukupnog broja goveda u Australiji.

Izvor:Agencije
Previous Evropske berze: Najveći pad indeksa u dva meseca
Next Sirija: Novi dogovor o prekidu sukoba, Alepo isključen iz sporazuma

You might also like

Agrobiznis

Sojaprotein: Snažan rasta proizvodnje i prodaje u prvom kvartalu

Bečejski prerađivač soje, Sojaprotein, zabeležio je u prvom kvartalu snažan rast prodaje, nastavivši u proizvodnom ciklusu orijentaciju ka proizvodima više dodatne vrednosti.

Agrobiznis

Mladi neće dnevnicu od 1.200 dinara

U gotovo svim omladinskim zadrugama trenutno je najviše ponuda za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi, ali je interesovanje veoma malo.

Prehrambena industrija

Kišni dani doneli nevolje pčelarima

Pčelari kažu da su kišni dani u prethodnom periodu zadali mnogo nevolja i da je bagremova paša ispod proseka, te da se očekuju slabiji prinosi.