Evropske berze: Najveći pad indeksa u dva meseca

Evropske berze: Najveći pad indeksa u dva meseca

Cene akcija na evropskim berzama u petak su zabeležile najveći pad u poslednja dva meseca pritisnute nizom lošijih poslovnih rezultata .

Pan evropski indeks Stoxx Europe 600 oslabio je 2,1 odsto, pri čemu su svi sektori zabeležili gubitke. Ipak, na mesečnom nivou indeks je zabeležio dobitak od 1,2 odsto.

Indeks nemačke berze pao je 2,73 odsto, londonski FTSE100 je oslabio 1,27 odsto a francuski CAC40 2,82 odsto.

Italijanski FTSE MIB zatvorio je u minusu 1,98 odsto dok je španski IBEX35 zabeležio pad od 2,62 odsto.

“Slabe zarade postaju problem. Kompanije koje razočaraju bivaju oštro kažnjene, dok onima koje pozitivno iznenade cene akcija snažno porastu. To pokazuje da su ulagači nervozni i nemaju strpljenja za podbačaje”, kaže Philippe Gijsels, direktor “BNP Paribas Fortis”.

Loše raspoloženje na berzama posledica je i jučerašnjeg pada cena akcija na Wall Streetu i zabrinutosti zbog usporavanja rasta američke privrede.

Negativno na tržišta uticao je i rast cene evra iznad 1,14 dolara. Jači evro pritiska izvozno orjentisane kompanije jer čini njihovu robu skupljom na inostranim tržištima.

Izvor:Agencije
Previous Evro iznad 1,14 dolara, plemeniti metali roba sa najboljim učinkom u ovom mesecu
Next Nacionalni interes: Australija blokirala prodaju poljoprivrednog zemljišta kineskoj kompaniji

You might also like

Svetske berze

Azijske berze pale, pad kineske valute zabrinjava ulagače

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, a ulagači pažljivo prate pad kursa kineskog juana prema dolaru na najniži nivo u godinu dana

Berza

Beogradska berza: Najprometnija Komercijalna, blagi rast indeksa

Vrlo skroman trgovački dan na Beogradskoj berzi uz blagi oporavak tržišta akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 8,2 miliona RSD (66,4 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3% na 606,3

Berza

Povratak poverenja u azijske berze: Tajvanske akcije najatraktivnije

Nakon nekoliko nestabilnih meseci, poverenje investitora u azijske akcije se vraća, pokazuju podaci britanske banke HSBC.