Cena nafte iznad 48 dolara za barel

Cena nafte iznad 48 dolara za barel

Pad dolara na najniži nivo u poslednjih 11 meseci, problemi sa snabdevanjem iz Nigerije i Venezele kao i manja proizvodnja u Sjedinjenim Državama podigli su cenu nafte na nove rekordne nivoe u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu “brent” nafta, koja važi za reper globalnih cena “crnog zlata , za isporuku u junu porasla na 48,18 dolara za barel i na putu je mesečnog dobitka od skoro 20 odsto, dok su fjučersi američke WTI na Njujorškoj berzi poskupeli 0,6 odsto, na 46,32 dolara.

Analitičar investicione banke Jeffries, Jason Gammel, smatra da tržište “ulazi u period bolje ravnoteže” i da u drugoj polovini godine neće biti prezasićeno.

Neki drugi analitičari smatraju da je prerano govoriti o tome.

“Problem je što nismo videli da je rast cena povezan s fundamentima. Fundamenti: visoke zalihe, visoka proizvodnja, nisu se promenili”, Kaže Hamza Khan iz ING-a.

Po najnovijim podacima dnevna proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama pala je na 9 miliona barela u poređenju sa 9,7 miliona u aprilu prošle godine.

Prekidi proizvodnje u Nigeriji, zbog diverzija na naftovodima od strane oružanih grupa, i u Venezueli, zbog nestašice električne energije, takođe ograničavaju prekomernu ponudu na tržištu.

Dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u korpi šest svetskih valuta danas je oslabio 0,6 odsto. Slabiji dolar čini da nafta izražena u dolarim bude jeftinija za kupce koji koriste slabije valute.

Izvor:Agencije
Previous Neočekivano snažan rast privrede evrozone
Next Evro iznad 1,14 dolara, plemeniti metali roba sa najboljim učinkom u ovom mesecu

You might also like

Svetske berze

Azijske berze zabeležile rast, dolar pao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija dostigle najviše nivoe u dve godine, dok je dolar oslabio nakon što je američki Fed nagovestio da će kamatne stope povećavati postepeno.

Svetske berze

Donald Trump “olakšao” Zuckerberga za dve, a Gatesa za milijardu dolara

Pet stotina najbogatijih ljudi na svetu izgubilo je ukupno 35 milijardi dolara nakon pada vrednosti akcija na berzama u SAD i drugim zemljama 17. maja zbog skandala u vezi sa administracijom

Svetske berze

Wall Street: Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeksi porasli treći dan zaredom, dostigavši nove najviše nivoe u istoriji, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija.