Japan: Mitsubishi u ozbiljnim problemima, domaća prodaja prepolovljena

Japan: Mitsubishi u ozbiljnim problemima, domaća prodaja prepolovljena

Mitsubishi Motors je objavio da je prodaja njihovih vozila na domaćem tržištu prepolovljena od kada je otkriveno da su podaci u testiranju o potrošnji goriva lažirani.

Predsednik kompanije Tetsuro Aikawa je rekao da je situacija “veoma ozbiljna” i da još nemaju podatke o uticaju skandala na prodaju u inostranstvu.

U međuvremenu, akcije kompanije pale su za više od 50 odsto a investitori su zabrinuti da bi se Mitsubishi, šesti po veličini japanski proizvođač automobila, moga suočiti i sa zahtevima za naknadu štete.

Podaci lažirani 25 godina

Japanska kompanija Mitsubishi Motors prošle je sedmice saopštila je da je našla dokaze da su zaposleni namerno lažirali podatke u testiranju o potrošnje goriva nekoliko modela njenih automobila.

Netačni testovi odnose se na 157.000 vozila “eK wagon” i “eK Space”, kao i 468.000 vozila “Dayz” i “Dayz Roox” koje je kompanija pravila za Nissan.

U pitanju su takozvani “mini automobili” čija je glavna privlačnost to što s jednim rezervoarom goriva prelaze veliku kilometražu. Proizvodnja tih modela počela je 2013.

Problem je uočen kada je Nissan otkrio nedoslednosti u podacima s testova, posle čega je Mitsubishi sproveo internu istragu i utvrdio da su tehnički podaci falsifikovani kako bi kilometraža izgledala bolja nego što zaista jeste.

Naknadno, japanski proizvođač automobila je izjavio kako je interna istraga ustanovila takvo delovanje još od 1991. godine.

Izvor:Agencije
Previous Budžet Srbije: Deficit 8,9 milijardi dinara u prvom tromesečju
Next Poništeni izbori na 15 biračkih mesta

You might also like

Prehrambena industrija

Heineken planira da uloži 15 miliona evra u Zaječarsku pivaru

Kompanija Heineken Srbija saopštila je da u naredne dve godine planira da uloži 15 miliona evra, u Zaječarsku pivaru.

Kompanije

Na Veletržnici ostvaren promet od 1.930 t robe

Na Veletržnici Beograd ostvaren je promet od 1.930 tona robe u protekloj nedelji, a najviše se trgovalo paradajzom, krastavcem i šargarepom.

Saobraćaj

Novi Sad: Naredne godine kreće gradnja bulevara sa 4 trake i novi most

Prva faza izgradnje Sentandrejskog puta u Novom Sadu, počeće naredne godine, od Primorske do Velebitske ulice.