Izaslanik UN: Kakvo je to primirje kad na svakih 25 minuta pogine jedan Sirijac a na svakih 13 minuta je jedan  ranjen

Izaslanik UN: Kakvo je to primirje kad na svakih 25 minuta pogine jedan Sirijac a na svakih 13 minuta je jedan ranjen

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura je rekao da obnovljeni oružani sukobi u Siriji ozbiljno ugrožavaju mirovne pregovore i krhko primirje.

De Mistura se žalio na pogoršanje nasilja na terenu rekavši da je u poslednjih 48 sati na svakih 25 minuta poginuo po jedan Sirijac a na svakih 13 minuta je jedan ranjen.

“Kako možete imati pregovore kada imate samo vesti o bombardovanju i granatiranju” rekao je on, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, primirje sklopljeno uz posredovanje SAD i Rusije je “učinilo čuda” u smirivanju nasilja u martu ali ponovni oružani sukobi dovode primirje “u veliku opasnost.”

Sirija AlepoDokument o političkoj tranziciji u Siriji

Posebni izaslanik UN-a Staffan de Mistura, u dokumentu na sedam stranica izdanom na kraju dvosedmičnog kruga razgovora, rekao je da dve strane dele mišljenje “da tranzicijsko upravljanje može uključivati članove aktuelne vlasti i opozicije, nezavisne i druge članove”.

Glavne i regionalne sile, koje čine Međunarodnu grupu podrške Siriji (ISSG), trebale bi pomoći u izradi temeljnih pitanja za postizanje sporazuma o održivoj političkoj tranziciji u narednom krugu, rekao je izaslanik UN-Staffan de Mistura.

Pregovori sirijske opozicije i predstavnika vlade zapeli su prošle nedelje kada je opozicioni Visoki odbor za pregovore suspendovo učešće u znak protesta zbog navodnog kršenja primirja od strane vlade, zastoja u slanju humanitarne pomoći i odusustva napretka u oslobađanju pritvorenika u Siriji.

Cilj pregoovra je formiranje prelazne vlade koja bi Siriju izvela iz građanskog rata u kome je dosada ubijeno više od 270,000 a raseljeno više miliona ljudi.

Previous O digitalnoj fabrikaciji prvi put u regionu
Next Rast industrijske proizvodnje u Srbiji

You might also like

Geopolitika

Izrael zapretio da će uništiti odbrambeni vazdušni sistem Sirije

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman zapretio je da će Izrael uništiti sirijsku protiv vazdušnu odbranu ako ponovo bude ciljala izraelske borbene avione nakon što je ta zemlja pokušala da obori

Geopolitika

Koliko je američki embargo koštao Kubu?

Američki finansijski i trgovinski embargo proteklih šest decenija kubansku privredu je koštao 130 milijardi dolara, objavila je agencija Ujedinjenih nacija, čija se procena podudara sa vladom u Havani.

Geopolitika

Granatiran konzulat Poljske u Ukrajini, Poljaci upiru prstom u “treću” stranu

Na konzulat Poljske u Lucku na zapadu Ukrajine noćas je ispaljena granata u trenutku kada je u zgradi bilo samo obezbeđenje, a poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Ukrajine