Azijske berze: Jen skočio, berze pale

Azijske berze: Jen skočio, berze pale

Na većini azijskih berzi cene akcija su u četvrtak pale, a najviše u Japanu, što je posledica snažnog skoka kursa jena do kojeg je došlo nakon što je BoJ ostavi monetarnu politiku nepromenjenu.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 3 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,3 i 1,1 posto.

Berzovni indeksi u Hong Kongu i Australiji porasli su između 0,3 i 0,7 posto.

Oštar pad tokijskog Nikkei indeksa posledica je snažnog rasta kursa jena, što negativno utiče na japanske izvoznike jer se zbog toga smanjuje cenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

A jen je ojačao jer su čelnici japanske centralne banke, nakon redovne sednice, odlučili ostaviti monetarnu politiku nepromenjenu, dok su se ulagači nadali daljem labavljenju.

Ostalim tržištima podršku, međutim, pruža jučerašnja odluka čelnika američke centralne banke o nepromenjenim ključnim kamatnim stopama.

Doduše, niko nije očekivao povećanje kamata, no nestrpljivo se očekivalo hoće li Fed nagovestiti kada bi mogao povećati cenu novca.

U saopštenju je Fed poručio da se situacija na američkom tržištu rada poboljšala, ali da je rast ekonomije usporio. Poručio je i da pažljivo prati kretanje inflacije i razvoj globalne ekonomske i finansijske situacije.

Analitičari su iz toga zaključili da su čelnici Feda pozitivni po pitanju američke ekonomije i da je ostavljena mogućnost za povećanje kamata u jun.

berza azijska

No, većina njih ipak procenjuje da Fed neće povećati cenu novca pre septembar zbog usporavanja rasta ekonomije. A to znači da se nastavlja razdoblje jeftinog novca, što je pozitivno za tržište kapitala.

“Fed je, po mom mišljenju, zauzeo nešto čvršći stav nego u prethodnom saopštenju, no u tome nema ništa što bi trebalo zabrinuti tržište”, kaže John Bailer, portfelj menadžer u fondu The Boston Company Asset Management.

Podršku tržištima pruža i kretanje cena nafte na najvišim nivoima u pet meseci, iako su jutros blago oslabile.

Na londonskom se tržištu cena barela jutros kreće oko 47,05 dolara, nakon što je sinoć dostigla 47,45 dolara. Na američkom je tržištu cena barela jutros skliznula na 45,17 dolara, nakon što je sinoć dostigla 45,62 dolara.

A na valutnim je tržištima jutros u fokusu japanski jen, koji je snažno porastao nakon što je japanska centralna banka (BOJ) poručila da monetarna politika ostaje nepromenjena.

Kurs dolara potonuo je na 109,25 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,05 jena. Na početku nedelje kretao se oko 112 jena jer su ulagači špekulisali da bi BOJ mogao dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Jen je jutros uzletio i prema ecropskoj valuti, pa je kurs ecra potonuo 2 posto, na 123,72 jena.

U odnosu na američku valutu, evro je ojačao, pa se njegova cena kreće oko 1,1335 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1305 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Apple razočarao, cena akcija Facebook-a porasle više 8 odsto
Next Getty Images tuži Google zbog kršenja pravila

You might also like

Svetske berze

Azijske berze pale, dolar skočio

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, dok je dolar dodatno ojačao jer su prinosi na američke obveznice dostigli najviše nivoe u više godina.

Svetske berze

Azijske berze: Berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle jer su ublaženi strahovi ulagača od mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije, no berzanski su indeksi i dalje u minusu na nedeljnom nivou.

Berza

Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da carine na uvoz čelika i aluminijuma u SAD neće izazvati trgovinske ratove, a