Zemunska OŠ “Svetozar Miletić” gradi etnoselo gde će deca gajiti hranu i domaće životinje

Zemunska OŠ “Svetozar Miletić” gradi etnoselo gde će deca gajiti hranu i domaće životinje

Želja rukovodstva i roditelja učenika zemunske Osnovne škole „Svetozar Miletić” je etnoselo za đake.

Idealno bi bilo da ima deset kućica sa po 12 ležajeva, da može da se smesti grupa od 120 dece, koliko ih otprilike ima u svakom razredu. Mora imati veliku kuhinju i trpezariju. Letnje učionice. Sve u etnostilu, bez kompjutera, pametnih tabli i mobilnih telefona.

– Deo imanja zauzeće njiva, da uzgajamo kukuruz, kupus, karfiol, krompir, luk… Imaćemo voćnjak, drvorede jabuka, šljiva. Vinograd. Štalu, da gajimo tri, četiri konja, dve-tri krave, koze, ovce, guske, patke, ćurke… I ribnjak. Komplet selo, puno dece. Jarbol nasred sela. Ujutru intonacija himne, „postrojavanje”, gimnastika na čistom vazduhu. Uveče logorska vatra, proglašavanje najvrednijih tog dana, spuštanje zastave, povečerje kao u izviđačima – kaže Miroljub Mosurović, direktor OŠ „Svetozar Miletić”.

Mosurović smatra da su rekreativne nastave, koje koštaju minimum 20.000 dinara, izleti i ekskurzije pelješenje roditelja, gde je deci od svih ponuđenih sadržaja najdraže da skaču po hotelskim sobama. Za boravak u etnoselu plaćali bi samo hranu. Svaki razred bi dolazio dva do tri puta godišnje. Smenjivali bi se na dve nedelje.

foto: mojatv.rs

foto: mojatv.rs

U etnoselu đaci neće jesti hamburgere i pice, nego proju, pitu gužvaru, kačamak sa kiselim mlekom… Hraniće se zdravije. Radiće, ali ne teške poslove. Sadiće papriku, paradajz, jagode.

Škola ima oko 1.000 đaka. Ideja da se deca povremeno presele u prirodu i tamo uče školske i životne lekcije veoma se dopala roditeljima, tvrdi direktor. Kaže i da je na roditeljskim sastancima dogovoreno da mame i tate za izgradnju i opremanje đačkog sela daju po 30 evra, a taj budžet će se dopuniti i podrškom donatora.

Jedan đački roditelj, arhitekta, uradio je idejni projekat. Kompletna izgradnja objekata i infrastrukture školskog sela koštala bi oko 400.000 evra. Škola ne može da skupi ni blizu te sume. Ali direktora i roditelje to ne obeshrabruje. Uzdaju se da će troškovi biti drastično manji ako dobiju imanje na kome se nekada živelo.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous U želji da zadrži svoje zaposlene, Google osniva startup kompaniju
Next Srbija kargo obelodanila dobit

You might also like

Društvo

Poslodavci traže da dužina bolovanja bude podeljeno između privatnika i države

Svaki pravi poslodavac vodi računa o svojim zaposlenima, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Uncategorized

Saveti kako da najbolje iskoristite prednosti i izbegnete nedostatke upoznavanja preko interneta

Upoznavanje preko interneta je svakako drugačije od tradicionalnog načina upoznavanja, i kao takvo ima i prednosti i nedostatke u odnosu na tradicionalno upoznavanje. Prenosimo vam savete na osnovu iskustva ljudi

Društvo

Policijska akcija “Cunami”: Hapšenja u više gradova Srbije

U nastavku koordinisane policijske akcije “Cunami” danas su uhapšene još dve osobe i zaplenjene dodatne količine droge, te je u akciji, koja je sprovedena na teritoriji više gradova u Srbiji,