Za Galeniku zainteresovano tri firme

Za Galeniku zainteresovano tri firme

Proizvođači lekova Sofarm iz Bugarske, Kadila farm iz Indije i investicioni fond iz Finske KJK Capital otkupili su tendersku dokumentaciju za kupovinu Galenike.

Rok za otkup dokumentacije je istekao 22. aprila, a zainteresovanost za kupovinu 25 odsto zemunske fabrike lekova pokazale su kompanije koje se do sada nisu pojavljivale kao potencijalni kupci, piše Blic.

Kompanija iz Indije ima dosta fabrika lekova po Indiji i Aziji, ali nisu prisutni u Evropi. Ulaskom u Galeniku praktično bi obezbedili kartu za evropsko tržište.

Firma iz Bugarske je jedan od najvećih proizvođača lekova u toj zemlji, dok kompanija iz Finske poseduje firme u Skandinaviji i na Balkanu. Reč je o investicionom fondu koji kupuje firme iz različitih delatnosti, ulaže u njih i prodaje nakon nekoliko godina, kaže izvor Blica.

foto: srbijadanas.com

foto: srbijadanas.com

S druge strane, kompanije koje su do sada pokazivale interesovanje za partnerstvo sa Galenikom, a čija sudbina mora da bude rešena 31. maja 2016, nisu otkupile dokumentaciju.

Kompanije koje su pokazale interesovanje su američki Pari Biomedical, Piqur iz Bazela, Džulfara i Pharma Care PLC.

Za kupovinu 25 odsto kapitala Galenike zahteva se najmanje sedam miliona evra.

Nezvanično, u Vladi razmišljaju da produže rok za dostavljanje prijava za kupovinu Galenike na 25 maj, čime se otvara prostor za razgovore sa još nekim potencijalnim partnerima.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Najbogatiji Srbi sveta
Next Unija poslodavaca: Na čelo ministarstava postaviti eksperte

You might also like

Kompanije

15 kandidata prijavljeno na konkurs za generalnog direktora EPS

Svega 15 kandidata prijavilo se za obavljanje funkcije generalnog direktora javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, pišu Novosti. 

Kompanije

Moody’s kažnjen sa 1,24 miliona evra

Evropski regulator finansijskih tržišta kaznio je sa 1,24 miliona evra međunarodnu agenciju za dodelu rejtinga “Moody’s” zbog povrede pravila.

Kompanije

IKEA: Svakom radniku u Srbiji 140.000 dinara

Kompanija IKEA je saopštila danas da će u privatni penzioni fond svog svakog radnika u Srbiji uplatiti 140.349 dinara bruto.