Selektivne sankcije: EU spremna za jačanje veza sa Rusijom na Arktiku

Selektivne sankcije: EU spremna za jačanje veza sa Rusijom na Arktiku

Evropska unija je spremna da pojača saradnju sa Rusijom oko budućnosti Arktika, uprkos tenzijama između Brisela i Moskve zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federica Mogherini.

Nakon što su članice EU postigle dogovor o novoj zajedničkoj strategiji za taj “značajan i sporan region”, Mogherini je rekla da EU mora da sarađuje i sa drugim silama, koje imaju tamo interesa, preneo je AFP.

Ona je, nakon što je Evropska komisija usvojila strategiju, rekla na konferenciji za novinare u Briselu da je to od interesa za EU da se dodatno angažuje na Arktiku, zajedno sa drugim akterima, među kojima je i Rusija.

Ministri spoljnih poslova EU su se, međutim, prošlog meseca saglasili da se čvrsto pridržavaju svoje politike prema Moskvi, koja podrazumeva ekonomske sankcije zbog sukoba u Ukrajini.

Mogherini je, međutim, rekla da su se ministri saglasili da može doći do “selektivnog angažovanja” sa Rusijom u oblastima gde, kako je navela, postoji jasan evropski interes, što uključuje Arktik.

“Arktik očkigledno predstavlja ne samo veliki potencijal, već i kritične izazove o kojima treba da zajedno razgovaramo i za koje, takođe, moramo da pronađemo zajedničke odgovore”, poručila je Mogherini.

Izvor:Tanjug
Previous Ko je Ljubiša Beli Preletačević?
Next Potrošnja u Kini otporna na ekonomsko usporavanje

You might also like

Geopolitika

Štajnmajer: Izborom Trampa, svet 20. veka je definitivno prevaziđen, pripremite se na neizvesnosti

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) ocenio je da izbor Donalda Trampa za predsednika SAD predstavlja prekid sa starim poretkom i predvideo neizvesna vremena za svet.

Geopolitika

Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije

Azerbejdžan, Turska i Gruzija održaće zajedničku vojnu vežbu, izjavio je danas ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Gasanov, nakon sastanka šefova Ministarstva odbrane tri zemlje u azerbejdžanskom gradu Gabala.

Geopolitika

Katalonija – ekonomske posledice nezavisnosti

Ako se izuzmu ekstremni scenariji, obojeni emocijama „visokog napona“, da bi Katalonija u slučaju otcepljenja preporodila svoju ekonomiju poput Feniksa, ili se, naprotiv, strmoglavila kao arogantni Ikar, još nema pouzdane