Potrošnja u Kini otporna na ekonomsko usporavanje

Potrošnja u Kini otporna na ekonomsko usporavanje

Ako mislite da je kineska ekonomija u problemu, a da se tamošnji potrošači čvrsto drže svojih juana, posetite lokalne dilerske prodavnice automobila, pa razmislite još jednom.

Automobili

Foto: Economist.com

Foto: Economist.com

Kina je već pregazila Ameriku kao najveće tržište automobila na svetu. U martu je kupovina putničkih automobila poskočila skoro 10% na godišnjem nivou. Sportska vozila prolaze još bolje, prodaja je porasla čak 46% u odnosu na mart prethodne godine. U narednoj deceniji predviđa se žestok rast na tržištu automobila (tabela).

Filmovi

Kineski potrošači vade svoje novčanike i na drugim mestima. Bioskopske blagajne zabeležile su rast od skoro 50% u odnosu na prethodnu godinu, na 6.8 milijardi dolara. Broj bioskopskih projekcija raste u kini po stopi od 36% od 2011.

Pametni uređaji

Nakon godine strmoglavog rasta, tržište pametnih uređaja stagnira. Ipak, neke kompanije i dalje rastu. Kineski Huawei predviđa rast prihoda od potrošačke elektronike na oko 50% ove godine. Inovativni proizvođač elektronike Xiaomi, koji je nekada viđen kao kineski odgovor Apple-u, gubi zamajac. Nakon što je tržište za ove uređaje sazrelo, potrošači se preusmeravaju na mobilne usluge – korišćenje podataka je doživelo trocifreni porast od 2012.

E-trgovina

E-trgovina i dalje cveta. 2010. online kupovina činila je samo 3% ukupne privatne potrošnje, ali danas čini 15%. Alibaba, koji zarađuje više od eBay-a i Amazona zajedno, ostvario je rast od 40% u odnosu na prethodnu godinu. Glavni rival JD zabeležio je rast prihoda od 58%.

Putovanja

Foto: Economist.com

Foto: Economist.com

Kinezi i dalje puno troše van zemlje. Rast međunarodne kupovine oslobođene poreza od 58% ostvaren je prošle godine, prema izveštaju Global Blue, velikog operatera tzv. duty-free prodavnica. Velika online turistička platforma Ctrip, delimično u vlasništvu Baidua, ostvarila je rast prihoda od skoro pedeset procenata prošle godine, na 10,9 milijardi juana.

Osim automobila, ekrana i putovanja, potrošnja je generalno porasla. Ukupna prodaja u Kini, umanjena za inflaciju, poskočila je 9,6% tokom prvog kvartala, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Sektor usluga, koji zadovoljava rastuću tražnju srednje klase, raste 8% godišnje od 2012 (tabela).

 

Dve Kine

Da li će tražnja ostati otporna na probleme u zemlji kojom dominira industrija? Privremen izvor utehe može se naći u činjenici da se državni sektor stabilizuje zahvaljujući masivnim podsticajima vlade. Britanski Economist smatra da čak ni veliki potresi u teškoj industriji neće poremetiti potrošnju u Kini.

Prema procenama, oko 30% kapaciteta u Kini radi sa smanjenim kapacitetom, uglavnom u državnom vlasništvu, što će najverovatnije dovesti do gubitka posla oko 3 miliona radnika u naredne tri godine.

Zahvaljujući privatnom sektoru, zemlja je kreirala 64 miliona radnih mesta u periodu 2011 – 2015 godine.

Foto: PepciCo otvara postrojenje u Kini, chinadaily.com

Foto: PepciCo otvara postrojenje u Kini, chinadaily.com

Mnoge velike kompanije su spremne da zanemare trenutne oblake nad kineskom ekonomijom zarad svetlijih dana koji slede. Američki Pepsi otvorio je prvu proizvodnu fabriku Quaker Oats u oktobru, i lansirao ovseni napitak prilagođen lokalnom ukusu. Lanac brze hrane McDonald’s planira 1.250 lokacija u narednih pet godina, pored 2.200 u kojima danas radi. Walt Disney otvara tematski park Dineyland tokom juna u Šangaju. Lanac kafića Starbucks planira otvaranje 500 lokacija tokom ove godine u Kini, uključujući i onu u Disney parku.

Ovakve kompanije se klade na nastavak rasta uticaja srednje klase u Kini. Očekuje se da će se do 2020, rast broja domaćinstava koja zarađuju preko 24.000 dolara godišnje duplirati na 100 miliona, što će činiti 30% svih urbanih domaćinstava.

One računaju i na rast potrošnje mladih do 35 godina. Ova potrošnja raste 14% godišnje, duplo brže od starijih.

A tu su i brojke koje teše, Alibabina istraživačka firma AliResearch kaže da i u slučaju da ekonomski rast padne na 5,5%, kineska potrošačka ekonomija će narasti u narednih pet godina na oko 2,3 triliona dolara.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Selektivne sankcije: EU spremna za jačanje veza sa Rusijom na Arktiku
Next PRIPREMITE AUTOMOBIL ZA PUT ZA 1. MAJ: Prvih 60 kupaca dobija poklon!

You might also like

Društvo

Cene proizvoda iz kineskih fabrika u porastu

Indeks potrošačkih cena u Kini, koji predstavlja ključni pokazatelj inflacije, porastao je 0,9 odsto u martu u poređenju sa rastom od 0,8 procenata u februaru.

Makroekonomija

Standard & Poor’s Velikoj Britaniji oborio rejting

Nakon što je na referendumu izglasan izlazak iz Evropske unije, rejting agencija Standard & Poor’s snizila je kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva s prethodne najviše ocene “AAA” na nižu “AA”.

Najvažnije vesti

Rast BDP veći od planiranog omogućava ranije povišice penzija i plata

Premijeka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom polugodištu koji je veći od planiranog omogućava da povećanje penzija i plata u javnom sektoru