PIO fond: Na kraju 2015. godine suficit od četiri milijarde dinara

PIO fond: Na kraju 2015. godine suficit od četiri milijarde dinara

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) završio je 2015. godinu sa ostvarenim budžetskim suficitom od oko četiri milijarde dinara, rečeno je danas na sednici Upravnog odbora tog fonda.

Članovi UO usvojili su Izveštaj i izvršenju finansijskog plana fonda, kao i odluku o usvajanju Završnog računa od 1. januara do 31. decembra 2015. godine.

Finansijski direktor u PIO fondu Ivan Mimić rekao je da su u protekloj godini tekući prihodi iznosili oko 574 milijarde dinara, a rashodi oko 570 milijardi.

Što se tiče prihoda, u njih spadaju tekući prihodi koji obuhvataju doprinose za socijalno osiguranje na teret zaposlenih, doprinosi za socijalno osiguranje na teret posodavca, doprinosi za socijalno osiguranje lica koja obavljaju samostalne delatnosti, zatim primanja od prodaje nefinansijske imovine, kao i primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine.

Što se tiče rashoda, u njih spadaju takođe tekući rashodi, zatim izdaci za nefinansijsku imovinu, kao i izdaci za otplatu glavnice i nabavku nefinansijske imovine.

Mimić objašnjava da je budžetski rezultat poslovanja u 2015. budžetski suficit u iznosu od 4. 233.574.036 dinara i on predstavlja razliku između zbira tekućih prihoda i tekućih primanja od prodaje nefinansijke imovine i zbira tekućih rashoda i izdataka za nefinansijsku imovinu.

Korekcija budžetskog suficita se obavlja za iznos utrošenih sredstava tekućih prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine za nabavku finanisijske imovine u visini od oko 160 miliona dinara pa tako korigovani suficit iznosi 4.072.688.398 dinara.

To, kako je objasnio Mimić, predstavlja neraspoređeni višak prihoda i primanja.

Izveštaj o izvršenju finansijskog plana fonda, kao i Odluku o usvajanju Završnog računa za prošlu godinu dostavljaju se Upravi za trezor, rečeno je na sednici.

U Srbiji je 1.734.790 penzionera, od čega je 1.452.968 iz kategorije zaposlenih, 82.344 samostalnih delatnosti i 199.478 poljoprivrednih penzionera.

Od ukupnog broja, starosnu penziju prima 1.065.511 ljudi (61,4 odsto), invalidsku 310.563 (17,9 odsto), a korisnika porodičnih penzija je 358.716 (20,7 odsto).

Izvor:Tanjug
Previous Evropske berze: Dobri poslovni rezultati i nafta ojačali indekse
Next Kurs dinara: U četvrtak 122,62 dinara za evro

You might also like

Najvažnije vesti

Mobilne telefone za plaćanje koristi 20 odsto potrošača

U razvijenim zemljama sveta mobilne telefone za plaćanje koristi 20 odsto potrošača, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće Deloitte.

Društvo

Nikolić imenovao pet sudija Ustavnog suda Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić imenovao je pet sudija Ustavnog suda sa liste od 10 kandidata koju je utvrdila Skupština Srbije, objavljeno je u poslednjem “Službenom glasniku”.

Društvo

Od 8. juna državna uprava sama pribavlja podatke potrebne za izdavanje dokumenata

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. juna državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama, izjavila je ministar