Negativna inflacija i u Australiji, dolar naglo pao

Negativna inflacija i u Australiji, dolar naglo pao

Vrednost australskog dolara pala je više od 1 odsto nakon iznenađujućih podataka o kretanju potrošačkih cena u prvom tromesečju 2016.

Australijski zavod za statistiku danas jer saopštio da je indeks potrošačkih cena u prva tri meseca ove godine pao 0,2 odsto, što su prva zabeležena negativna kretanja inflacije u poslednjih sedam godina.

Na godišnjem nivou stopa inflacije je usporila na 1,3 odsto, što je ispod očekivanih 1,8 odsto i daleko od ciljanog raspona Centralne banke Australije od dva do 3 odsto.

Kako je saopštio Statistički zavod, najviše su pale cene goriva i hrane, dok su cene u sektoru usluga neznatno porasle.

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Dolar na najnižem nivou u dva meseca

Prognoze da će negativna kretanja inflacije u zemlji primorati Centralnu banku Australije (RBA) da već na sledećem sastanku snizi referentnu kamatu oslabili su vrednost nacionalne valute.

U odnosu prema američkom dolaru australijski je danas oslabio 1,4 odsto, na 76,38 US centi, dok je prema japanskoj valuti pao 1,6 odsto, na 84,85 jena.

Kako bi podstakla potrošnju, RBA će verovatno sniziti referentnu kamatu sa rekorno niskih 2 odsto, što će dodatno oslabiti australski dolar, smatraju analitičari.

Previous Analitičari o izborima, prebrojavanju glasova i budućoj vladi Srbije
Next Nemački IGB Automotive gradi novi pogon u Inđiji

You might also like

Berza

Azijske berze porasle, dolar slab prema korpi valuta

Na azijskim berzama u utorak su cene akcije snažno porasle jer su izveštaji o razgovorima iza scene između SAD-a i Kine podstaknula nadu da bi razorni trgovinski rat između dve najveće svetske

Svetske berze

Bitcoin pao za oko 600 dolara

Bitcoin je pao za oko 600 dolara od najvišeg nivoa ove nedelje od skoro 7.500 dolara. 

Berza

Wall Street: Dow Jones nastavlja da niže rekorde peti dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dostigao novi rekordni nivo peti dan zaredom, što se najviše zahvaljuje rastu cena akcija u finansijskom sektoru.