Lekovi koštaju više nego što vrede

Lekovi koštaju više nego što vrede

Ellen Goldstein direktorka SB je izjavila da su građani na gubitku zbog visokih cena lekova koje određuju farmaceuti, koji se protive reformama.

Svetska banka će za reforme u Srbiji u ovoj godini odvojiti između 200 i 300 miliona dolara ukoliko nova vlada ostane posvećena reformskom putu, izjavila je Ellen Goldstein, regionalna direktorka SB za jugoistočnu Evropu.

Ona je, međutim, ukazala da se pojedine interesne grupe, poput farmaceuta, protive reformama i pokušavaju da ih uspore.
– Ono što znamo jeste da su te reforme dobre za građane i građani su veliki dobitnici. Oni koji gube su interesne grupe, a često su glasni – rekla je Goldstein za Tanjug.

foto: accrafm.com

foto: accrafm.com

– Farmaceuti su savršen primer. Lekovi su skupi i zato gube prosečni ljudi kojima su ti lekovi potrebni ili bolesna deca. Oni te lekove plaćaju 25, 30 ili 50 odsto više nego što je potrebno. Ali industrija zarađuje mnogo i oni imaju resurse da naprave buku, da govore da će reforme biti loše. Koristiće različite tehnike da pokušaju prosečnu osobu da ubede da će biti gubitnik reformi, ali će upravo građani biti dobitnici u smislu ekonomskog rasta i prosperiteta – rekla je ona.

Srbija je izgubila vreme u prethodnim decenijama, kad je trebalo da ove reforme zauzmu odgovarajuće mesto i u tom smislu Srbija veoma zaostaje, napomenula je Goldsteinova i dodala da su u smislu posvećenosti, koja je do sada primetna, reforme ubrzane.

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous Apple zabeležio pad prihoda prvi put nakon 13 godina
Next Wall Street: Indeksi u stagnaciji, investitori oprezni

You might also like

Agrobiznis

Prvi na Balkanu: Helikopterima i dronovima protiv ambrozije

Novosadsko preduzeće “Ciklonizacija” saopštilo je danas da je prvi put na Balkanu primenilo savremenu metodu otkrivanja štetnog korova i alergena ambrozije iz helikoptera i dronova.

Društvo

U Srbiji za 10 meseci više od 2,3 miliona turista

U Srbiji je od januara do oktobra 2016. godine boravilo 2.373.877  turista, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Turističke organizacije Srbije. 

Tema dana

Vučić: U naselju Savamala srušeni bespravni objekti

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u beogradskom naselju Savamala srušeni bespravni objekti i ocenio da neko pokušava da pravi političke slučajeve “tamo gde ih nema”.