John Hardy (Saxo Bank): Kako će tržište reagovati na sastanke Banke Japana i FOMC

John Hardy (Saxo Bank): Kako će tržište reagovati na sastanke Banke Japana i FOMC

Federalne rezerve predsednice Yellen bi najverovatnije više od bilo čega volele da odu na plaćeno odsustvo i sakriju se u pećinu.

 

 

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:John Hardy

 

 

Autor: direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Banci John Hardy

 

 

 

 

Savezni komitet za otvoreno tržište (FOMC), telo američkih Federalnih rezervi (FED) za donošenje politike, sastaće se ove nedelje i izdaće najnovije saopštenje o svojoj politici. Ovo saopštenje dolazi posle vrlo mirnog sastanka FOMC u martu, na kome su jasno pomirljiv ton i nervoza FED-a oko globalne pozadine uhvatili tržište nespremnim.

Foto:mensnewsdaily.com

Foto:FED

Isticanje globalnih problema u razmatranjima FED-a potvrdilo je takođe neke od sumnji investitora da FED zna da predstavlja centralnog bankara celom svetu i da svet jednostavno ne može da priušti jači dolar koji bi prouzrokovao FED-ova povećanja kamatnih stopa.

 

 

 

Foto:www.i2.cdn.turner.com

Foto:Trump and Sanders

Iskreno govoreći, FED je u nezavidnom položaju i suočen je sa brojnim izazovima u narednih šest meseci, ne samo na međunarodnom, već i na domaćem planu, sa najznačajnijom kampanjom na predsedničkim izborima još od 1960-tih, koja je izazvala podelu u narodu a mogla bi da utiče na ekonomski razvoj. Naravno, FED mora da deluje pažljivo za vreme takvih političkih dešavanja i ne sme samo da se usmeri na činjenicu kako populistički događaji cepaju političku i narodnu strukturu SAD, već neizostavno mora da uđe u obračun politike FED-a.

 

 

Dolar bi mogao da ojača bez obzira na saopštenje

 

Foto: Janet Yellen

Foto: Janet Yellen

Federalne rezerve predsednice Yellen bi najverovatnije više od bilo čega volele da odu na plaćeno odsustvo i sakriju se u pećinu i da se samo ponovo pojave da procene štetu u novembru.  Avaj, FED ne može da priušti takav luksuz i bez obzira šta uradili tokom narednih pet FOMC sastanaka uoči predsedničkih izbora u SAD 8. novembra, njegovi postupci i retorika će u velikoj meri biti povezivani sa politikom.

Ti rizici se kreću u dva smera – bilo da dođe do pada ekonomije ili nastavka ubrzanog poboljšanja bez odgovarajućeg odgovora iz FED-a, jer bi se FED suočio sa optužbama da ima miljenika među kandidatima. Najverovatniji kandidat Republikanske partije Donald Trump već je izašao u javnosti sa kritikom FED-ove politike, nagovestivši da bi gledao kako da oslabi moć FED-a i smeni Janet Yellen na čelu dok joj se ne završi mandat početkom 2018. Drugim rečima posmatrajte kako će se u saopštenju o politici FED-a učiniti sve da se izbegne udar. Dolar bi mogao da ojača bez obzira na to šta će FED saopštiti.

 

 

Foto:www.financemagnates.com

Foto:Bank of Japan

Politika Banke Japana i jen

Ove nedelje se takođe sastaje Banka Japana da odluči o politici u vremenu u kome je sadašnja politika dostigla svoja apsolutna ograničenja, kako u smislu koliko nisko mogu ići kamatne stope tako i u pogledu broja obveznica koje mogu kupiti od prodavaca koji sve neradije prodaju (na kraju krajeva, srećni vlasnici najdužih pozicija na dug japanske vlade imaju ogromne nerealizovane prihode – četrdesetogodišnje obveznice japanske vlade se cene za 25% više u smislu vrednosti japanskog jena tokom prvih nekoliko meseci ove godine kako su prinosi pali).

Naravno, centralnoj banci nikada ne ponestaje “municije”, jer stalno može da menja pravilnik. Poznati bloger Mike Shedlock naglašava ovo i iznosi šaljiv argument o političkom miksu koji bi odmah trebalo da ostvari ciljanu inflaciju Banke Japana, uključujući oporezivanje japanskih državnih obveznica po stopi od 1% mesečno i uvođenje negativnog poreza na promet od strane Abeove vlade.

 

Foto:www.thehindubusinessline.com/multimedia

Foto:Bank of Japan

Ali u nekom trenutku, centralna banka će doći do granice izdržljivosti u političkom i čak društvenom smislu (koliko je trenutna američka politička klima rezultat politike Fed-a?), u suprotnom rizikuje da postane stvarni diktator nad oslabljenom privredom i nefunkcionalnim tržištima. Banka Japana ne želi da dođe u tu poziciju, čak iako trenutno sprovodi najradikalniju monetarnu politiku na svetu i već apeluje na vladu da nadalje ponese veći deo tereta politike.

Ipak, na ovonedeljnom sastanaku Banke Japana bismo mogli da vidimo da Banka samo popravlja situaciju ili ne radi ništa. Kao odgovor na tu situaciju jen bi mogao da ojača, ali je možda već dostigao svoj maksimalni potencijal dok se Japan neminovno penje na sledeći nivo radikalizma u donošenju politike u narednim mesecima.

 

 

John J. Hardy završio je studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu s najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu “FX Update” prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora.

 

Izvor:Gdeinvestirati
Previous PRIPREMITE AUTOMOBIL ZA PUT ZA 1. MAJ: Prvih 60 kupaca dobija poklon!
Next Miladin Ševarlić o PKB-u: Ni najsiromašniji seljak ne prodaje njivu ispred kućnog praga

You might also like

Lične finansije

Raskid ugovora o kreditu nova nada za dužnike u švajcarcima

Korisnici kredita u švajcarskim francima protestovali su ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, jer, kako tvrde, nadležni ništa ne čine da pomognu građanima koji otplaćuju takve pozajmice.

Berza

Dinar bez oscilacija, srednji kurs 118,0533

Zvanični srednji kurs iznosi 118,0533 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Kineske akcije na putu uključenjenja u MSCI indeks

Akcije najvećih kineskih kompanija prešle su juče odlučujući korak u višegodišnjoj kampanji da budu uvrštene u vodeći berzanski pokazatelj tržišta u razvoju, MSCI indeks.