Evropske berze: Dobri poslovni rezultati i nafta ojačali indekse

Evropske berze: Dobri poslovni rezultati i nafta ojačali indekse

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su porasle podržane dobrim korporativnim rezultatima i rastom cena nafte iznad 45 dolara za barel.

Vrednost indeksa berze u Londonu, FTSE100, porasla je 0,56 odsto, francuski CAC40 je ojačao 0,58 odsto a nemački DAX 0,58 odsto.

Italijanski MIB FTSE porastao je 0,43 odsto dok je španski IBEX 35 zatvorio u plusu 0,53 odsto.

Najbolje rezuktate zabeležio je indeks berze u Oslu, OBX, koji je ojačao 2,14 odsto. Cene akcija norveškog Statoila porasla je 6,1 odsto nakon što je ova naftna kompanija objavila zaradu veću od očekivane.

Zarada kompanije Total SA je takođe nadmašila prognoze a akcije ove kompanije porasle su 2,8 odsto.

Među dobitnicima na evropskim berzama izdvaja se Adidas sa rastom cena akcija od 5,95 odsto . Nemački proizvođač sportske opreme objavio je ,bolje od očekivanih poslovne rezultate i povećao procenu prihoda i dobiti za ovu godinu.

Grčka berza se našla pod pritiskom problema koji veoma podsećaju na prošlogodišnje. Glavni indeks berze ASE zatvorio je u minusu 2,74 odsto. Jutros je objavljeno da se ministri finansija evrozone neće sastati u četvrtak, kako je prethodno planirano, jer im treba dodatno vreme za razmatranje reformi koje predlaže grčka vlada kako bi dobila nove kredite.

Na tržištima vlada oprez pred saopštenje sa dvodnevnog sastanka zvaničnika američkih Federalnih rezervi.

Iako niko ne očekuje promene u monetarnoj politici, investitori će će pažljivo analizirati signale u kom će se smeru kretati monetarna politika američke centralne banke.

Berze je podržao rast cena nafte na najviše nivoe u ovoj godini što se zahvaljuje podacima o neočekivanom padu zaliha nafte u SAD-u prošle sedmice i slabijem dolaru.

Na londonskom tržištu “brent” nafta je poskupela 1,6 odsto, na 46,45 dolara za barel, dok je cena američke WTI porasla 0,77 odsto, na 44,38 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Miodrag Zec: Tranzicioni algoritam koji smo sledili ni jedna zemlja ne bi izdržala
Next PIO fond: Na kraju 2015. godine suficit od četiri milijarde dinara

You might also like

Berza

Obveznice digle promet na Beogradskoj berzi

Trgovanje državnim obveznicama podiglo je promet na Beogradskoj berzi poslednjeg trgovačkog dana u nedelji na više od pola milijarde dinara, dok je na tržišu akcija najtraženiji bio gornjomilanovački Metalac.

Svetske berze

Cena zlata porasla nakon odluke britanske centralne banke

Zlato je u četvrtak nadoknadilo jučerašnje gubitke nakon odluke britanske centralne banke da snizi referentnu kamatu.

Berza

Azijske berze zabeležile porast, dolar nadoknađuje gubitke

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, zahvaljujući rastu indeksa na Wall Streetu dan pre i smanjuju se zabrinutosti u vezi Severne Koreje, dok dolar nadoknađuje gubitke od prethodnih dana.