Wall Street: Indeksi pali zbog slabih poslovnih rezultata i jeftinije nafte

Wall Street: Indeksi pali zbog slabih poslovnih rezultata i jeftinije nafte

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago pale jer su ulagači oprezni zbog pada cena nafte i anemičnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.Dow Jones oslabio je 0,15 posto, na 17.977 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 2.087 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 4.895 bodova. Najviše su juče pale cene akcij u energetskom sektoru, za 1,1 posto, što je posledica pada cena nafte na američkom tržištu za više od 2 posto.

A rast cena ′crnog zlata′ i slabljenje dolara, što pozitivno utiče na američke izvozne kompanije, poslednjih su nedelja podsticali rast cena akcija, zbog čega je S&P 500 indeks nadoknadio sve gubitke od početka godine, kada je oštro pao.

Trenutno je samo oko 2 posto udaljen od najviših nivoa u istoriji, dostignute u maju prošle godine.

“Ne može se govoriti o većoj prodaji na tržištu, no teško će biti pogurati S&P 500 indeks na više nivoe jer nedostaje dobrih poslovnih rezultata kompanija i podataka koji bi ukazivali na ubrzanje rasta ekonomije”, kaže Rick Meckler, predsednik u firmi LibertyView Capital Management.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Posledica je to niskih cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije.

Od 135 kompanija koje su dosad objavile poslovne izveštaje, njih 59 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju prihoda, dok prosek prebačaja od 2002. godine iznosi 60 posto.

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net/

Juče su ulagače razočarali poslovni rezultati proizvođača printera Xeroxa i farmaceutske kompanije Perrigo, pa su cene njihovih akcija potonule više od 13 posto.

U poslednje je vreme slabljenje dolara pozitivno uticalo na američke kompanije jer se zbog toga povećava cenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

“Jedna od pozitivnih stvari je slabljenje dolara, no teško je očekivati nastavak tog trenda jer centralne banke u svetu smanjuju kamate, dok ih Fed misli povećati”, kaže Meckler.

Nitko, doduše, ne očekuje da će američka centralna banka to učiniti već na predstojećoj dvodnevnoj sednici, koja počinje u utorak.

No, ako u saopštenju, koje će biti objavljeno u sredu, čelnici Feda pokažu više optimizma po pitanju rasta američke ekonomije, to bi značilo da se otvara put za povećanje kamata, kažu analitičari.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 6,9 milijardi.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 posto, na 6.260 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,76 posto, na 10.294 boda, a pariski CAC 0,52 posto, na 4.546 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Milojko Arsić: Vlada da nastavi sa fiskalnom konsolidacijom
Next Azijske berze: Indeksi padaju drugi put uzastopno

You might also like

Berza

Evropske berze: Cene akcija pale, evro oslabio, cene nafte porasle

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oslabile, a pod najvećim pritiskom je bio turistički sektor nakon smrtonosnog napada u Francuskoj u kojem su ubijene 84, i ranjene 202

Berza

Evro u ponedeljak 119,20 dinara

Dinar će u ponedeljak, 23. oktobra, imati ostatati gotovo istu vrednosti prema evru kao danas i zvanični srednji devizni kurs biće 119,2094 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije

Berza

Beogradska berza: Nastavljen rast akcija, Energoprojekt holding najprometniji

Drugi dan zaredom nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija uz izuzetno skromnu investicionu aktivnost.