Švedska: Snažan rast tržišta nekretnina nastavljen i u prvom kvartalu 2016.

Švedska: Snažan rast tržišta nekretnina nastavljen i u prvom kvartalu 2016.

Podstaknute pojačanim prilivom stranih investicija na tržište cene nekretnina u Švedskoj nastavile su ubrzani rast i u 2016.

Prema podacima Statističkog zavoda Švedske, cene nekretnina 2015. porasle su 10,64 odsto u poređenju sa rastom od 6,86 odsto u 2014. i najveći je rast od 2007.

Prema podacima međunarodne agencije za nekretnine “Savills” investicije na tržištu nekretnina u prvom kvartalu 2016. dostigle su 35 milijardi kruna (380 miliona EUR), što je za 39 odsto više u poređenju sa istim kvartalom prošle godine i 11 odsto više nego u prvom tromesečju 2007.

“Aktivnosti međunarodnih investitora naglo su porasle u protekle dve godine, a njihov tržišni udeo raste i u prvom tromesečju 2016.” izveštava “Savills” uz napomenu da taj trend traje od 2009. U ukupnom broju transakcija na švedskom tržištu nekretnina strani investitori su učestvovali sa 21 odsto, da bi taj udeo u prva tri meseca 2016. narastao na 24 odsto.

Poseban interes strani ulagači iskazali su za industrijski i poslovni prostor koji predstavljaju 19 odsto obima transakcija u prvom kvartalu 2016.

Švedska je karakteristična po ekspanzivnoj monetarnoj politici i međunarodna agencija za nekretnine predviđa da će švedska privreda ostati jaka i u 2016. sa rastućim BDP-om i padom nezaposlenosti.

Po mišljenju stručnjaka Savills-a glavni pokretači privrede kratkoročno, će biti jaka javna i privatna potrošnja te rast investicija u nekretnine. Dugoročno, slabija nacionalna valuta će povećati izvoz što doprinosi ekonomskom napretku. Izazov za Švedsku predstavlja brzi rast stanovništva i polarizacija oporavljenog tržišta rada.

“Nedavno smanjenje repo stope od strane Centralne banke povoljan je momenat za tržište nekretnina jer troškovi finansiranja ostaju na istorijski niskom nivou”, kaže Peter Wiman, direktor analitičkog odeljenja Savills-a za Švedsku.

Izvor:Agencije
Previous Skupština Komercijalne banke zakazana za 24. maj
Next Australija: 34 milijarde evra vredne podmornice praviće Francuzi

You might also like

Nekretnine

Gradi se stambeno-poslovni objekat “Skyline Belgrade”

Direktor projekta “Skyline Belgrade” Adir El Al rekao je da je to treći veliki objekat, koji ta kompanija gradi u Beogradu i to na prestižnoj lokaciji u Ulici kneza Miloša.

Poslovni prostor

Aerodrom Nikola Tesla daje u zakup kancelarije za špediterske kompanije

Beogradski aerodrom Aerodrom Nikola Tesla objavio je javni poziv za prikupljanje pisanih ponuda radi davanja u zakup kancelarija, za obavljanje špediterskih poslova.

Poslovni prostor

Kupac Depo-a planira izgradnju poslovno-stambenog kompleksa

Direktor izraelskog konzorcijuma koji je kupio zemljište nekadašnjeg Depoa, Miša Marković, za B92 kaže da se planira izgradnja poslovno-stambenog kompleksa.