John Hardy (Saxo Bank): Tišina na tržištu valuta neće potrajati

John Hardy (Saxo Bank): Tišina na tržištu valuta neće potrajati

Ne treba da dozvolimo da nas ova tišina zavara – narednih šest ili sedam meseci  doneće nove, snažne pokretače.

 

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

 

 

Autor: direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Banci John Hardy

 

 

 

 

Devizni kursevi su bez oscilacija poslednjih dana, čak i nedelja, jer su investitori na gubitku u pronalaženju sledećeg glavnog pokretača na ovom tržištu.

Foto:wwwmi.telegraph.co.uk

Foto:wwwmi.telegraph.co.uk

 

Priča neslaganja politika – rast kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi dok većina ostalih centralnih banaka ostaje u fazi popuštanja – izgleda kao da je zauvek postala deo prošlosti nakon što je FED u martu izneo pomirljive smernice na sastanku Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC).

 

 

Foto:www.gadflyonthewallblog.files.wordpress.com

Foto:www.gadflyonthewallblog.files.wordpress.com

Od početka godine rizična aktiva je pala sa litice i nekako se uspela na isto mesto oporavivši se od pomirljivog FED-ovog poteza. Drama na tržištima valuta je nešto manje izražena jer se američkim dolarom trgovalo pomalo slabije i riskantnije, a valute pokazuju solidan oporavak, iako je on bio u zastoju poslednjih nedelja.

 

Nedavnoj tišini na tržištu možda najviše doprinosi Kina, u kojoj je kurs američki dolar – juan velikim delom nepromenjen nedeljama nakon što je Kina skoro dva puta u poslednjih dvanaest meseci raznela globalna tržišta sa odlukama da transformiše režim svog deviznog kursa i oslabi svoju valutu. Ipak, Kina je potajno ove godine sprovela devalvaciju u odnosu na partnere koji ne trguju američkim dolarom.

 

 Evro u “vrućoj stolici”

Ali ne treba da dozvolimo da nas ova tišina zavara – narednih šest ili sedam meseci će doneti nove i snažne pokretače koji će uticati na promene kursa. Velika Britanija i Evropa će se 23. juna suočiti sa istorijskim testom – glasanjem o ostanku Velike Britanije u EU, događajem koji će zamutiti ne samo evropska, već i svetska tržišta ako Velika Britanija glasa da napušta Evropsku uniju.

brexit-2 Tragom ovog glasanja, imaćete priliku da vidite situaciju u kojoj se evro iznenada našao u vrućoj stolici, a kako Evropska centralna banka ima poteškoće da pretekne tržišne i političke sile dok tržište bude razmišljalo o održivosti EU projekta. Ako Velika Britanija odluči da ostane, videćete kako funta doživljava nekoliko dana uspona.

Japanski jen

U međuvremenu, japanski jen ostaje blizu snažnog kraja skorašnjeg opsega trgovanja, sa očajnom Bankom Japana koja je verovatno spremna da signalizira na sledećem sastanku naredne nedelje da je snaga jena neprihvatljiva. Ako Banka Japana želi da postigne pravi napredak na frontu strategije, neće se više baviti negativnim kamatnim stopama ili dodatnom kupovinom aktive, već će se usmeriti u novi vrli svet odluka, moguće čak i ka helikopterskom novcu  – iako će ova odluka možda morati da sačeka do leta. Kako se približavamo sledećem sastanku Banke Japana najinteresantnija je činjenica da spekulanti nikada nisu bili u tako dugim pozicijama u odnosu na japanski jen.

 

Snažan fokus na dolaru, “Zlatokosa” je fatamorgana

Evro i jen  su sporedna stvar u odnosu na dve najvažnije valute na svetu: američki dolar i kineski juan. Pritisak na devalvaciju juana se nastavlja, iako Kina ima dovoljno snage da održi nivo u narednom periodu, bez obzira što tako povećava troškove za moguća davanja.

Foto:www.previews.123rf.com

Foto:www.previews.123rf.com

Kada je reč o dolaru, ili će se američki oporavak nastaviti i Fed će biti primoran da igra “šuge”(tj. da se igra sustizanja), ili će se prognoze pogoršati i SAD će povući ceo svet nadole sa sobom. Svaki od ovih scenarija ukazuje na snažniji dolar.

 

Trenutni scenario veoma sporog američkog oporavka nazvanog “Zlatokosa”, bez inflatornih pritisaka, a samim tim i podizanja kamatnih stopa jednom godišnje, dok tržište određuje cenu je fatamorgana. A pored toga, izbori u Americi su u novembru i moglo bi se desiti da se socijalista Sanders bori protiv populističkog demagoga Trampa. Šta bi moglo da krene naopako?

 

 

John J. Hardy završio je studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu s najvišim  ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu “FX Update” prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i  trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora.

 

 

Izvor:Gdeinvestirati

 

 

Previous Dinar ojačao, u utorak 122,83 dinara za evro
Next Banke zaradile na nižim kamatama i otpuštanjima

You might also like

Svetske berze

Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Na svetskim valutnim tržištima kurs evra prema američkoj valuti protekle je nedelje porastao 2,3 odsto, na 1,1367 dolara, što je najviši nivo od polovine maja.

Berza

Evropske berze: Najveći pad akcija u poslednjih 20 meseci

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija skliznule su s najviših nivoa u 20 meseci jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Svetske berze

Azijske berze: Blagi skok funte

Na azijskim berzama i u utorak vlada nesigurnost, iako su se kurs funte i cene nafte malo oporavili, dok ulagači procenjuju rizike od posledica odluke Britanaca o izlasku iz Evropske unije.