Bitcoin postaje službena valuta EU?

Bitcoin postaje službena valuta EU?

Digitalna novčana valuta bitcoin, kojom se obavljaju internet trgovanja u istoimenoj digitalnoj platnoj mreži, upravo je dobila važnu licencu od Evropske unije.

Luksemburško ministarstvo finansija izdalo je licencu koja odobrava bitcoinu da postane platna valuta unutar granica čitave Evropske unije.

Međutim, ovom licencom bitcoin će postati valuta koja će moći da se primeni kod procene vrednosti dobara i usluga, kao i ostale fizičke valute.

EU

EU će ovim potezom dobiti uvid u kretanje valute, tj. ona će ostavljati svoj trag, dok će evropski čelnici imati veću kontrolu nad novcem.

U SAD-u on još uvek funkcioniše u odvojenim sredinama, zavisno od finansijskih uredbi saveznih država, ali ova odluka EU-a zasigurno će mu dati ogroman zamah.

Biće zanimljivo posmatrati kako će se to odraziti na svetsku ekonomiju i klasičnu razmenu novca i dobara kakvu smo do sada poznavali uopšte.

Izvor: GdeInvestirati/Economy.rs
Previous Turski predsednik sa šest ministara i 90 privrednika u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj
Next Milojko Arsić: Vlada da nastavi sa fiskalnom konsolidacijom

You might also like

Tema dana

Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

Pad cena nafte oslabio je valute mnogih zemalja izvoznika “crnog zlata”, ali ruska rublja raste već četvrti mesec zaredom.

Berza

Dinar bez promene prema evru, blago oslabio u odnosu na dolar

Vrednost dinara neznatno je promenjena prema evru i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 122,6425 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Azijske berze pale, cene nafte u fokusu

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer ulagače zabrinjava pad cena nafte na najniže nivoe u sedam meseci.