Berza nije rulet: U koje akcije uložiti novac?

Berza nije rulet: U koje akcije uložiti novac?

Ukoliko ne želite da vaš novac “skuplja prašinu” u banci, za šta ćete dobiti minornu naknadu, ili čak ni to, i ne želite previše da rizikujete, pročitajte u koje akcije treba uložiti.

Rizik gubitka naše investicije značajno je niži od recimo ulaganja u obveznice gotovo svih balkanskih država.

Za svakoga od nas ko ulaže svoj novac, izbor investicionog proizvoda je osnovno pitanje koje se svodi na dilemu – u šta da uložim svoj novac?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga kakav je Vaš odnos prema riziku, koliko želite da zaradite i na koji vremenski period želite da ulažete?

Investiranje treba shvatiti kao i svaki drugi posao. Kada kupujete akciju, Vi u stvari kupujete suvlasništvo u poslu kojim se kompanija bavi. Ako ste sigurni u taj posao i ako dobro razumete prednosti i rizike privredne grane u kojoj firma posluje onda će vam investiciono odlučivanje biti daleko lakše.

Kada govorimo o riziku, treba razjasniti predrasudu da se ulagači na berzi izlažu velikom riziku i da mogu izgubiti sve. Iako imaju neke sličnosti, berza i kockanje suštinskih nemaju dodirnih tačaka. Na berzi investitori sami biraju koji nivo rizika žele da prihvate i ono što je nabitnije rizik mogu potpuno kontrolisati. Svaki poslovni poduhvat je protkan rizikom a zarada je uvek direktno povezana sa njegovim nivoom.

Zarada u skladu sa rizikom

  • Velike kompanije – sigurna zarada
Foto: Siemens

Foto: Siemens

Ako ne želite mnogo da rizikujete možete ostvariti niži, konzervativan prinos (oko 10-15 odsto), koji je uglavnom višestruko veći od bankarskih kamata na depozite. Tada birate velike renomirane kompanije koje nose dobru dividendu (profit kompanije koji se deli akcionarima) i nalaze se u perspektivnom sektoru.

Ako izaberemo jake i velike kompanije poput giganta Coca Cola koji vredi 190 milijardi dolara ili nemačkog Siemensa koji vredi oko 76 milijardi evra onda je rizik bankrota i gubitka naše investicije značajno niži od recimo ulaganja u obveznice gotovo svih balkanskih država ili od štednje u slabim bankama.

  • Male kompanije – enormna zarada, ali…
Foto: fool.com

Foto: fool.com

S druge strane, ako se odlučimo investirati u male i nepoznate kompanije iz recimo IT ili biotehnološkog sektora onda ovo ulaganje sa sobom nosi viši rizik jer male kompanije mogu lako bankrotirati. Sa druge strane, mogu dati i enormnu zaradu ako se naša očekivanja ostvare.

Možda najpoznatiji pozitivan primer je mala kompanija Apple koja je listirana u decembru 1980. godine po ceni od 2,75 dolara. Nakon 36 godina postojanja izrasla je u najveću tehnološku kompaniju na svetu čija je cena akcije u jednom trenutku porasla za čak 23.000 odsto u odnosu na prvo trgovanje.

Dobar tajming

Veoma je važan i trenutak kada se ulaže. Najprofitabilnije kupovine se mogu ostvariti u periodima velikih kriza kad većina investitora u naletu straha i panike prodaje svoje akcije ne obraćajući posebnu pažnju na pravu vrednost kompanije.

Foto: Warren Buffett, businessinsider.com

Foto: Warren Buffett, businessinsider.com

Warren Buffet, jedan od najbogatijih ljudi na planeti, je tokom krize 2008. godine upravo koristio ovaj metod i njegove investicije su se već posle godinu ili dve uvećane nekoliko puta.

Dakle, to znači da se i u vreme krize može dobro zaraditi, pa ne bi trebalo imati strah od toga – šta ako počne nova finansijska kriza?

Ono što je možda najveća nepoznanica kod investiranja na berzama je to da se može zarađivati i kada cene padaju. Očekujući da će cena akcije pasti, investitori razmišljaju i postupaju potpuno suprotno prethodnoj izreci – prvo prodaju visoko, pa onda kupuju nisko – i profitiraju u razlici u ceni.

Neke od najvećih zarada u istoriji berzanskog poslovanja su se ostvarivale baš u momentima najvećih finansijskih kriza. Podsetićemo se samo legendarnog investitora George Sorosa koji se zauzimajući “kratku” investicionu poziciju na britanskoj funti (kladio se na pad vrednosti funte) za nekoliko meseci zaradio preko 1 milijardu dolara.

Dakle, ako naučite da dobro procenite budući trend, neće vam biti važno da li svetske berze padaju ili rastu jer ćete uvek imati priliku da profitirate.

Jednostavno trgovanje

O tome kakve su sve mogućnosti i tehnike ulaganja čitaćete na našim stranicama u jednom od narednih tekstova.

Foto:www.sinteza.net/Sinteza platforma

Foto:www.sinteza.net/Sinteza platforma

Ono što je važno jeste da je trgovanje na berzi je sasvim jednostavno i da biste to učinili preko Sinteza Invest Grupe potrebno je da potpišete ugovor sa brokerom, uplatite sredstva u AIK banci, instalirate trgovačku platformu i počnete da trgujete!

Kako bi ulagač osetio korist od berzanskog investiranja potrebno je da uplati minimum 2.000 evra ili dolara dok se prosečni klijentski računi kreću između 20.000 i 50.000 evra.

Nakon instalacije trgovačke platforme na Vaš računar, mobilni telefon ili tablet uređaj investitor će videti svoj uplaćeni iznos sredstava i trgovanje na svetskim berzama može da počne.

Na koji način je možete koristiti i koje su Vam sve mogućnosti naraspolaganju, možete se informisati na linku OVDE

Ukoliko želite da počnete trgovanje na svetskim berzama to možete uraditi na linku OVDE.

Portal Gdeinvestirati.com će Vas u narednim tekstovima uvesti u svet investiranja iz fotelje.

Izvor: Promo
Previous Posao na rečnom brodu: Traži se profesionalizam, plata između 1.000 i 2.500 EUR
Next Dinar u pozitivnom nizu, u sredu 122,73 dinara za evro

You might also like

Berza

Najveći hedge fond na svetu upozorava: Stiže “opasan period za ekonomiju”

Najveći svetski hedge fond oglasio je alarm za maltene sve vrste finansijske imovine, prenosi Business Insider.

Transport

Fiat 500L sve manje interesantan strancima

Proizvodne linije i montažne trake u kompaniji Fiat Chrysler automobili Srbija ponovo su zaustavljene.

Najvažnije vesti

Prihvaćena HBIS-ova ponuda za Železaru Smederevo

Danas su otvorene prijave za privatizaciju Železare Smederevo, a do isteka roka jedina se javila i otkupila dokumentaciju – kineska kompanija Hbis. Otvaranje ponuda je zakazano za utorak, 5. april.