SAD više nije najbolji izvoznik pšenice

SAD više nije najbolji izvoznik pšenice

Lidersku poziciju koju su nekada imale SAD kao najveći svetski izvoznik pšenice, polako im preuzimaju Rusija i Kanada, javlja Russia Today.

Razlog za gubitak vodeće pozicije su jak dolar, stagnacija prinosa, rastuća konkurencija i klimatske promene, dodaje RT.

Prema ocenama analitičara, američki izvoz pšenice bi u sezoni koja se završava 31. maja mogao pasti za 9,3 odsto, na 21,1 milion metričkih tona, što je najniži nivo od 1972. godine.

„Više nećemo biti lider u količini izvezene pšenice“, izjavio je predsednik američke Asocijacije proizvođača pšenice Alan Tracey za njujošku agenciju „Bloomberg“, dodajući da je jedina nada za SAD povećanje globalne trgovine pšenicom.

Gotovo 40 odsto američkih useva odlazi u izvoz, a budući da američka pšenica više nije lider na globalnim tržištima, američki poljoprivrednici se, kako navodi RT, sve više okreću uzgoju kukuruza i soje.

Rusija će ove godine požnjeti 62,5 miliona metričkih tona pšenice, što je najveća količina za osam godina, prema podacima moskovskog Instituta za poljoprivredne tržišne studije (IKAR).

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous GLASAJ ZA NAJBOLJU MAJICU I OSVOJI 20.000, 10.000, 5.000, 3.000, 1.000 ili 500 DIN.
Next McDonald's: Dobit porasla 35 posto, a prihodi blago pali

You might also like

Najvažnije vesti

Svi pričaju o botovima, ali ovi ne rade za sendviče

Ovi botovi ne dobijaju sendviče na edukaciji, šalu na stranu, naslov je bio previše primamljiv, oni su plod veštačke inteligencije i u službi su što boljeg odnosa kompanije sa korisnicima.

Agrobiznis

Smanjena ponuda diže cene mesa

U poslednjih pet dana cena tovljenika je porasla je za 30 do 50 dinara po kilogramu zato što je smanjena ponuda domaćih svinja.

Kompanije

Šef Coca-Cole napušta kompaniju

Direktor Coca-Cole Muhtar Kent sledeće godine će se povući s čela kompanije, saopšteno je iz kompanije Coca-Cola.