McDonald’s:  Dobit porasla 35 posto, a prihodi blago pali

McDonald’s: Dobit porasla 35 posto, a prihodi blago pali

Prihodi McDonald’sa pali su u proteklom tromesečju za 1% na godišnjem nivou, zbog visokog kursa dolara, a zahvaljujući povećanoj prodaji u SAD-u njihova dobit porasla je 35%.

Prema izveštaju, objavljenom u petak, čista dobit McDonald’sa dostigla je u proteklom tromesečju 1,1 milijardu dolara, dok je godinu dana pre iznosila 811 miliona. Pritom su prihodi iznosili 5,9 milijardi dolara, jedan posto manje na godišnjem nivou, što je najviše posledica visokog kursa dolara jer zbog toga padaju prihodi američkih kompanija s inostranih tržišta. No, pad prihoda od jedan posto najmanji je u poslednjih sedam kvartala.

Uz to, ako se isključi uticaj kursa dolara, prihodi su zapravo porasli 3 posto, a pritom je u američkim restoranima prodaja tog lanca porasla u proteklom kvartalu 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Taj rast zahvaljuje se novoj ponudi firme – doručku celog dana – i smanjenju cena, čime je krenula u žešću borbu s konkurentima, kao što su Burger King, Dunkin’ Donuts…

Novi čelnik McDonald’sa Steve Easterbrook uspeo je povećati prodaju i u SAD-u i u svetu. U restoranima, otvorenima najmanje 13 meseci, prodaja je u svetu u proteklom kvartalu porasla 6,2 posto, najviše u poslednja tri tromesečja.

McDonald’s je saopštio i kako je u proteklom tromesečju smanjio operativne troškove za 10 posto na godišnjem nivou, zahvaljujući zatvaranju neprofitabilnih restorana, prodaji restorana nezavisnim operatorima i smanjenju menadžerskih pozicija.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous SAD više nije najbolji izvoznik pšenice
Next UBS: Građanima raste kreditni dug, a privredi opada

You might also like

Kompanije

Facebook ulaže milijardu dolara u originalni video sadržaj

Već duže vreme je poznata namera Facebooka da postane zastupljeniji na tržištu video sadržaja, zato i ne čudi najnovija odluka o znatnom finansijskom ulaganju na takav sadržaj, a čije detalje

Društvo

Panama: Prijavljivanje poreza ubuduće po međunarodnim standardima

Panama ja odlučila da usvoji međunarodne standarde za prijavljivanje poreza, izjavio je danas generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Jose Angel Gurria.

Kompanije

Finansijski rezultati kompanije Nvidia prevazišli očekivanja

Finansijski rezultati za treće tromesečje 2016. potvrđuju da je Nvidia imala veoma uspešnu godinu koji su prevazišli očekivanja analitičara.