Koliko banke zarađuju na neoročenu štednju?

Koliko banke zarađuju na neoročenu štednju?

Za neoročen novac klijenata koji leži na računima banaka kamata je skoro izjednačena sa nulom. Koliko banke zarađuju od tog novca?

Zavisno od banke, ova kamata iznosi 0,01 odsto ili je čista nula.

Bankari objašnjavaju da je neoročen novac koji se drži na računima praktično neupotrebljiv za plasmane. Zbog toga su kamate na takve uloge minimalne ili ih uopšte nema, a banke bez interesa da privlače klijente.

Hoće li klijent dobiti 0,01 odsto na godišnjem nivou ili će ostati i bez toga, različito je od banke do banke. Kod Erste banke kamata na novac na tekućem računu je nula odsto. NLB – Nova ljubljanska banka zaračunava 0,01 odsto. Banca Intesa je nedavno ukinula kamatu od 0,01 odsto.

Tako klijentima koji žele da zarade na dinarima ostaje samo da ih oroče. Kamata na oročen novac iznosi od 3,5 do 6 odsto godišnje.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Sjedinjene Države šalju dodatne snage u Siriju
Next Tri puta jeftiniji bojler koji staje u šaku – čuva vaše zdravlje i novac

You might also like

Lične finansije

“Klonirane” kartice i krađe s bankomata zabrinule građane

Poslednji slučaj pljačke klijenata “kloniranim” platnim karticama u Beogradu zabrinuo je korisnike plastičnog novca da bi i njima moglo da se desi nešto slično.

Lične finansije

MMF: Veće plate i penzije ni 2017. godine

Povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir, zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora, izjavio je šef Misije MMF-a za Srbiju James Ruff.

Najvažnije vesti

Srbija: 9,4 odsto zaposlenih uplaćuje privatne penzije

Narodna banka Srbije (NBS) je objavila da je na kraju septembra 2016. godine 188.694 korisnika uplaćivalo privatne penzije u Srbiji, što je 9,4 odsto ukupno zaposlenih.