Beogradska berza: Komercijalna u fokusu, blagi pad tržišta

Beogradska berza: Komercijalna u fokusu, blagi pad tržišta

Početak sedmice doneo je lagani pad tržišta i solidan promet od 431,2 miliona RSD (3,5 miliona EUR), ponovo u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama. Indeks Belex15 oslabio je 0,2% na 607,2 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bila je beogradska Komercijalna banka (KMBN) koja je po nepromenjenoj ceni od 1.410 RSD ostvarila promet od 14,3 miliona RSD. Ova banka je saopštila da će u četvrtak objaviti godišnji redovni i konsolidovani izveštaj o poslovanju, a kako je od ranije poznato lani je zabeležen veliki gubitak od 6,3 milijarde RSD nakon otpisa gomile loših plasmana. Akcije Komercijalne od početka godine beleže minus od 13,2%, a po trenutnoj ceni tržišna kapitalizacija banke iznosi 23,7 milijardi RSD (193,1 milion EUR).

Energoprojekt holding (ENHL) je oslabio 1,1% na 1.039 RSD uz realizaciju od 1,4 miliona RSD, dok je Nafta industrije Srbije (NIIS) skočila 0,7% na 609 RSD uz promet od 1,2 miliona RSD. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je blago ojačao na 880 RSD uz minoran promet, dok je nagomilana ponuda oborila Sojaprotein (SJPT) 3,7% na 805 RSD, uz skromno trgovanje.

Dobar promet od 7,5 miliona RSD registrovala je zemunska Fitofarmacija (FITO) koja je blago porasla na 2.510 RSD uz realizaciju od 7,5 miliona RSD. AIK banka (AIKB) se spustila 1,6% na 1.771 RSD uz realizaciju od 2,1 milion RSD, dok se Imlek (IMLK) zadržao na ceni od 5.188 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD.

Državne dužničke hartije su donele promet od 3,3 miliona EUR, a trgovalo se većim brojem serija. Najprometnija obveznica bila je serija RSO15129, denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 28. decembra 2018. godine, uz realizaciju od dva miliona EUR.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Novčanice od 2.000 dinara najfasifikovanije
Next Airbus iz SAD dobija novog finansijskog saveznika

You might also like

Berza

Snap pao na cenu iz inicijalne ponude

Akcije Snapa su krajem prošle nedelje pale na nivo iz inicijalne javne ponude (IPO).

Berza

Azijske berze: Funta oslabila, berze pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, nakon što su pet dana neprestano rasle zahvaljujući nadi ulagača da će centralne banke uvesti nove podsticajne mere kako bi se

Berza

Produktna berza: Blagi rast cena soje

Prva nedelja oktobra na Novosadskoj „Produktnoj berzi“ donosi neznatno pomeranje cena trgovanih roba.