Azijske berze: Indeksi pali, čekaju se odluke Feda i BoJ-a

Azijske berze: Indeksi pali, čekaju se odluke Feda i BoJ-a

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, dok je dolar oslabio jer su ulagači oprezni uoči sednica čelnika američke i japanske centralne banke.Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,8 posto. U Australiji se zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Tokijski Nikkei indeks je pod pritiskom jačanja jena, što loše utiče na japanske izvoznike, ali i zbog toga što su ulagači odlučili povući deo zarade s tržišta, nakon što je u petak taj indeks dostigao najviši nivo u 12 nedelja.

“Imali smo 20 dana snažnog rasta cena, pa su se ulagači odlučili na predah do neke novih vesti koje bi podržale dalji rast tržišta”, kaže Martin King, direktor u firmi Tyton Capital Advisors.

Polovinom nedelje zasedaće čelnici japanske centralne banke (BOJ), a moguće je da će dodatno olabaviti monetarnu politiku.

U petak je Bloomberg objavio da bi BOJ, ako odluči dodatno povećati negativnu kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka, mogao razmotriti i primenu negativnih kamatnih stopa na kredite bankama.

azijske berze

No, deo ulagača smatra da bi BOJ mogao ostaviti nepromenjenu monetarnu politiku dok sasvim ne analizira uticaj negativnih kamatnih stopa na depozite banaka, koje je uveo krajem januar.

U sredu zasedaju čelnici američke centralne banke. Niko ne očekuje da će Fed već sada povećati ključne kamate, nego možda tek u jun. No, ulagači nisu voljni znatnije reskirati uoči poruka Feda.

Ulagači su oprezni i zbog pada cena nafte. Nakon tri nedelje rasta, jutros je na londonskom tržištu cena barela skliznula 1 posto, na 44,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,3 posto, na 43,15 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio, nakon što je prošle nedelje njegov kurs prema japanskoj valuti skočio 2,8 posto.

Jutros je dolarov kurs skliznuo 0,6 posto, na 111,15 jena.

Dolar je oslabio i prema evropskoj valuti, za 0,2 posto, pa je cena evra dostigla 1,1245 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Čedomir Janjić: Lidl gradi dva objekta, jedan pored Aviv parka
Next Izbori u Srbiji: Sedam stranaka iznad cenzusa

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi pali zbog pojeftinjenja nafte i sirovina

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzovni indeksi skliznuli s najviših nivoa u ovoj godini jer su se zbog pada cena nafte i sirovina pod pritiskom našle akcije u energetskom i

Berza

Kurs dinara za ponedeljak: Neznatna promena u odnosu na evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 124,0174 što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza

Dinar u ponedeljak jači 0,1 odsto prema evru

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,0360 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.