American Express: Pad dobiti u prvom tromesečju

American Express: Pad dobiti u prvom tromesečju

Kompanija American Express izvestila je o padu dobiti u prvom tromesečju za 6,5 % na 1,43 milijarde dolara, zbog investicija u nastojanju da privuče nove kupce i proširi svoj kreditni portfelj.

Dobit te kompanije tako je pala četvrto tromesečje zaredom pod uticajem sve intenzivnije konkurencije banaka.

Prihodi American Expressa porasli su za 1,7 %, na 8,09 milijarde dolara. Pritom je kompanija ostvarila veći neto prihod od kamata, od potrošnje vlasnika kartica i neto naknada za kartice. Investitori su sve više usmereni na rast prihoda kompanije jer u više navrata nije uspela da ispuni svoje interne ciljeve rasta.

Foto: www.timesofmalta.com

Foto: www.timesofmalta.com

U tome razdoblju AmEx je povećao broj kartica za 3,1 milion, dok je potrošnja na kartice porasla za 6 %, iako je taj porast bio delimično umanjen manjim trgovačkim naknadama i višim troškovima vezanih za nagradni povrat novca koji je među najpopularnijim pogodnostima za potrošače.

U prvom tromesečju kompanija je rezervisala 84 miliona dolara za restrukturiranje. AmEx pokušava da se oporavi od teške 2015. tokom koje je najavio kraj 16-godišnjeg ekskluzivnog odnosa s kompanijom Costco Wholesale, nakon što je izgubila sudski spor vezan uz zaštitu tržišne utakmice.

Kompanija je preduzela niz mera kako bi promenila putanju svog poslovanja te najavila da će smanjiti troškove za milijardu dolara do kraja iduće godine. Takođe nastoji da proširi prihvatanje kartica u trgovinama, posebno među malim trgovcima koje ne koriste njene kartice.

“Naši prioriteti za ovu i iduće godine i dalje su ubrzavanje rasta prihoda, resetiranje naše baze troškova i optimizacija investicija u poslovanje”, rekao je izvršni direktor American Expressa Kenneth Chenault.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Kongres menadžera iz 20 zemalja
Next Metalac najavio dividendu od 155 dinara i raspodelu akcija iz dobiti

You might also like

Kompanije

Mitros počinje sa radom od aprila

Mesni kombinat Mitros, koji je prošle godine kupio austrijski Gerlinger, počeće sa radom početkom aprila.

Telekomunikacije

Verizon zainteresovan za Yahoo

Američki telekomunikacioni gigant Verizon planira da za preuzimanje Yahooove osnovne internet delatnosti dostavi ponudu vrednu 3 milijarde dolara.

Kompanije

Goldman Sachs razmatra mogućnost trgovine bitcoinima

Američka investiciona banka Goldman Sachs razmatra mogućnost formiranja odeljenja za trgovanje bitcoinima kako bi udovoljili potražnji klijenata, tvrdi upućeni izvor.