Zbog lažne robe svet je u gubitku 461 milijardu dolara

Zbog lažne robe svet je u gubitku 461 milijardu dolara

Vrednost falsifikovane i piratske robe je čak 461 milijarda dolara čime učestvuje sa do 2,5 odsto u svetskoj trgovini.

To značajno šteti poslovanju kompanija i državnim kasama, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Trgovina falsifikovanim proizvodima, kao što su lažne torbe modne kuće “Louis Vuitton” i patike marke “Nike”, pogoršala se u protekloj deceniji, budući da je u prethodnoj studiji OECD-a iz 2008. godine, takva roba činila 1,9 odsto svetskog uvoza, u vrednosti od 200 milijardi dolara, prenosi agencija Reuters.

foto: lovethat.nl

foto: lovethat.nl

Negativni efekti krivotvorene robe su daleko veći po bogate zemlje, gde je i lociran najveći broj kompanija koje proizvode najpoželjniju brendiranu robu, navodi britanska agencija, dodajući da je Evropska unija uvezla do 5,0 odsto “lažnjaka” u 2013. godini, u vrednosti od čak 116 milijardi dolara.

Kina je, prema izveštaju OECD-a, označena kao najveći proizvođač falsifikovanih proizvoda, a prava intelektualne svojine kineskih kompanija su takođe često narušena, zaključuje ova organizacija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Deset važnih provera pre kupovine automobila
Next Nezaustavljivi gubitak bogatstva industrijskog giganta

You might also like

Zdravlje

Voda sa česme nebezbedna za piće?

Sajt za iznajmljivanje smeštaja Citybates Appartments napravio je listu evropskih država u kojima se ne preporučuje korišćenje vode iz lokalnih vodovoda, piše Daily Mail.

Društvo

Evropski strah od Kine

Evropska komisija je objavila nove podatke prema kojima je u 2015. više od 2.000 proizvoda izazvalo uzbunu širom Evrope.

Društvo

Crna Gora: Najveća majska plata 23.000 evra

Najveća bruto zarada u Crnoj Gori u maju je iznosila 22.965 evra, saopšteno je iz crnogorske Poreske uprave.