Nezaustavljivi gubitak bogatstva industrijskog giganta

Nezaustavljivi gubitak bogatstva industrijskog giganta

U poslednjih godinu dana više od 2,87 milijardi dolara izgubila je porodica koja je vlasnik ArcelorMittala, najvećeg evropskog proizvođača čelika.

Lakshmi Mittal, vlasnik ArcelorMittala, koji je bio na čelu liste najbogatijih u Velikoj Britaniji 2008. godine, sa bogatstvom od 27,7 milijardi funti (39,88 milijardi dolara), pao je ove godine na 11. mesto, prema godišnjoj rang listi bogataša britanskog lista Sunday times.

Za osam godina vrednost njegove imovine se istopila na 7,12 milijardi funti (10,25 milijardi dolara), izveštava britanski javni servis BBC.

Broj milijardera u Londonu opao je prvi put od finansijske krize – sa prošlogodišnjih 80 na 77 ove godine. Ipak, ovogodišnja lista donosi i jedan rekord, a to je da se među 1.000 najbogatijih nalazi i 125 žena.

Na čelu rang liste najbogatijih ljudi u Britaniji i Irskoj u 2016. godini nalaze se tajkuni, braća Reuben, vlasnici londonske Milbank kule i centra John Lewis, sa imovinom koja se procenjuje na 13,1 milijardi funti, navodi BBC.

Braća David i Simon Reuben, rođeni u Mumbaju, koji poseduju i londonski Oksford aerodrom i London heliodrom, povećali su svoje bogatstvo za 3,4 milijarde funti prošle godine.

Na drugom mestu je još jedan bratski tim, Sri i Gopi Hinduja, koji upravljaju Hinduja group, u čijim je “džepovima” ostalo da zvecka 13 milijardi funti kao prošle godine.

pad

Najbogatiju trojku zaokružuje vlasnik Warner musica, Len Blavatnik, koji je “težak” 11,59 milijardi funti. On je pao za dva mesta, pošto mu se bogatstvo smanjilo za 1,58 milijardi funti.

Na rang listi sledi ser James Dyson  – najpoznatiji po izumu usisivača, koji sada pokušava da se prebaci na automobilsko tržište – a koji je lani uvećao svoj imetak za 43 procenta postavši prvi Britanac sa bogatstvom većim od 5,0 milijardi funti.

Šampion Formule 1, Lewis Hamilton, najbogatiji je britanski sportista, “težak” 106 miliona funti.

Kapiten reprezentacije Engleske i Mančester junajteda, Wayne Rooney, prevodi na listi mladih sportista sa bogatstvom od 82 miliona funti.

Pevačica Adel je, prema Sunday timesu, najbogatija britanska muzičarka ikada, sa imovinom koja se procenjuje na 85 miliona funti – za 35 miliona više u odnosu na prošlu godinu.

Bivši Beatles, ser Paul McCartney, nalazi se na vrhu liste muzičara s bogatstvom procenjenim na 760 miliona funti, koje je pojačala njegova supruga, naslednica u američkom porodičnom transportnom biznisu, sa udelom od 150 miliona funti.

Najbogatija britanska preduzetnica je Denise Coates, koja je mali lanac kladionica pretvorila u najveću kockarsku online firmu na svetu – Bet365. Coatesova, prema Sunday timesu, vredi sada više od 3,7 milijardi funti.

Ranije ogromno bogatstvo Mittalovih, od 27,7 milijardi funti, niko od milijardera na listi Sunday timesa nije dostigao ni pre ni kasnije, prenosi britanski javni servis BBC.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Zbog lažne robe svet je u gubitku 461 milijardu dolara
Next Indija preuzima primat u proizvodnji pamuka

You might also like

Društvo

Slovenija: Minimalna penzija 500 evra

Slovenački parlament usvojio je bez ijednog glasa protiv izmene zakona o penzionom i invalidskom osiguranju. Minimalna penzija biće 500 evra.

Rezidencijalne nekretnine

Konkurs: 270 stambenih jedinica za izbeglice u zakup, sa mogućnošću kupovine

Izbeglice i bivše izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje žive na teritoriji Beograda, a zainteresovani su za pomoć pri rešavanju stambenih potreba dobijanjem u zakup stanova u Zemun

Društvo

Rasim Ljajić: Načinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je učinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije, čiji je konačni cilj ekonomsko udruživanje tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH,