Legalizacija: Upotrebne dozvole najveći problem

Legalizacija: Upotrebne dozvole najveći problem

Zakon o planiranju i izgradnji iz 2009. godine precizira da svaki investitor, posle pet godina od dobijanja građevinske dozvole, mora da pribavi i upotrebnu dozvolu.

Međutim, do danas se ne zna koliko investitora to nije učinilo jer nijedna nadležna ustanova ne vodi evidenciju.

Upotrebna Upotrebna dozvola je, pored građevinske, dokument koji svaki, a naročito novoizgrađeni, objekat mora posedovati, jer je to jedini dokaz da je on izgrađen po propisima i da poseduje sve neophodne papire. Samim tim, bez upotrebne dozvole nije moguće uknjižiti zgradu i željeni stan ali ni podići stambeni kredit.

Međutim, sve je više investitora, posebno u prestonici, koji čim ozidaju zgradu prodaju stanove, a ne urade tehnički prijem.

“Sekretarijat za urbanizam ne može po službenoj dužnosti da naloži investitoru da on izvrši tehnički pregled i niko od investitora ne bi smeo da useli kupce stanova u objekat za koji nije dobio upotrebnu dozvolu”, kaže Tomislav Ćosović iz Sekretarijata za urbanizam Beograda.

Stručna javnost tvrdi da se neće stati na put nelegalnoj gradnji dok nadležni ne počnu da kažnjavaju takve investitore.

“Mora u Zakon o planiranju i izgradnji da uđe jedan podzakonski akt ili prosto dodatak da bez upotrebne dozvole kao krovnog dokumenta stanari ne mogu da se usele u stanove, da to ne bude stvar dobre volje investitora nego obaveza koja podleže sankcijama”, ističe profesorka Eva Vaništa Lazarević sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Investitori izbegavaju da podnesu zahtev za dobijanje upotrebne dozvole zbog dugovanja državi za zemljište, nelegalno izgrađenih kvadrata ili da bi izbegli plaćanje tehničkog pregleda objekta. Ekonomisti tvrde da se tome može stati na put.

“Jedan način je davanje bankarske garancije od strane investitora da će isplatiti sve obaveze, drugi način je da se upotrebna dozvola uslovi izmirivanjem svih obaveza prema državi s jedne strane, a da sa druge strane ukoliko objekat ne dobije upotrebnu dozvolu, jednostavno svi priključci koji se tiču infrastrukture blokiraju za dati objekat”, objašnjava profesor Nebojša Pušara iz Beogradske poslovne škole.

Zakon o planiranju i izgradnji precizira da, bez upotrebne dozvole, nije moguće uknjižiti zgradu i stan, ali ni podići stambeni kredit. Da bi se ona dobila, objekat mora da bude izgrađen u skladu sa urbanističkim uslovima i građevinskom dozvolom, da ga pregledaju protivpožarna komisija i ”Elektrodistribucija”, pa tek, kada se oni saglase, dobija se upotrebna dozvola.

Izvor:RTS
Previous Severna Koreja spremna da prekine nuklearne probe pod uslovom
Next Tržište valuta: Snažan rast dolara i britanske funte

You might also like

Rezidencijalne nekretnine

Kraj agonije za petnaestak porodica, iz “smrdljivih” zgrada u Blok 72

Petnaestak porodica iseljenih iz stanova sa otrovnim materijama na Novom Beogradu dobilo ključeve novih stanova u višespratnicama u Bloku 72.

Rezidencijalne nekretnine

Srbija: Najskuplji kvadrat košta 5.290 evra u opštini Stari grad

Od 126.000 trgovanih nekretnina prošle godine, najskuplje je koštao stan u centru Beograda, čiji je kvadrat koštao 5.290 evra.

Nekretnine

Crna Gora: Prodaja stanova pala, cene iste

Interesovanje za kupovinu i zakup stanova u drugom kvartalu ove godine u Crnoj Gori je značajno opalo, ali nije dovelo do snižavanja cena stanova.