Izbori u Srbiji: Otvorena biračka mesta

Izbori u Srbiji: Otvorena biračka mesta

Jutros u sedam sati ujutro otvorena su biračka mesta na kojima će građani Srbije danas glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima .

Građani biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim skupštinama nisu istekli.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je konačni broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima koji iznosi 6.739.441. U Beogradu ih je 1.618.264, u Vojvodini 1.728. 991, centralnoj Srbiji 3.269.663, na Kosovu 106.094, u inostranstvu 8.471, te u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 8.658.

Građani će pravo glasa moći da iskoriste na 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, 38 u inostranstvu.

Na Kosovu će građani svoje pravo moći da ostvare na 90 biračkih mesta, raspoređenih na 21 lokaciji.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu sprovešće “akciju prikupljanja glasova”, kako bi omogućila biračima sa pravom glasa pristup srpskim izborima, a potom će glasačke kutije sa “prikupljenim glasovima” transportovati u Rašku i Vranje.

Prvi su na izbore izašli državljani Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Državama, koji su glasali u subotu.

Tokom ovog dana na izbore će moći da izađu državljani Srbije u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.

Ovo su treći izbori za Skupštinu Srbije u samo četiri godine. Raspisao ih je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nakon što su vladajuća Srpska napredna strana i njen lider, premijer Srbije, Aleksandar Vučić doneli takvu odluku.

Zatvaranje birališta u 20 sati

Na prošlim izborima 2014. godine, u Srbiji je bilo registrovano 6.765.998 građana sa pravom glasa.

Na izborima za pokrajinski parlament građani mogu da se opredele između 15 stranaka, koalicija ili grupa građana.

O tome ko će ući u parlament građani odlučuju u proporcionalnom izbornom sistemu, po kojem političke partije kandiduju liste poslanika, a birači sa cele teritorije koja glasa daju poverenje toj listi, koja najčešće ima istaknutog nosioca.

Poslanički mandati raspodeljuju se primenom sistema najvećeg količnika, tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedinačna izborna lista podeli sa brojem od jedan do 250. Tako dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika.

Za manjinske izborne liste ne važi cenzus od pet odsto glasova ukupnog broja birača izašlih na izbore.

Do zatvaranja birališta u 20 sati na snazi je predizborna tišina tokom koje je zabranjeno svako objavljivanje procena i prognoza izbornih rezultata. Takođe, zabranjena je i svaka politička propaganda u sredstvima javnog informisanja.

Na izborima domaći i strani posmatrači

Na dan glasanja dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali je zabranjeno prenositi njihove izjave. Takođe, dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača.

Na biračkom mestu i 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola partija i drugog propagandnog materijala. U suprotnom, raspušta se odbor i izbori se ponavljaju.

Kako kažu u RIK, izbore će pratiti 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača koji će nadzirati rad RIK i biračkih odbora.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) će imati 705 posmatrača, Udruženje Crta 509, Udruženje Građani na straži 462, Udruženje Akademska inicijativa Forum 10, a Komitet pravnika za ljudska prava dva posmatrača.

Skupština treba da bude konstituisana u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata, a parlament novu vladu treba da izabere najkasnije u roku od tri meseca.

U protivnom, slede novi izbori koji moraju biti održani najkasnije za 60 dana.

Izvor:RSE

Previous HIT U SVETU: Električni balans-skuter za 35.000 din.
Next Severna Koreja spremna da prekine nuklearne probe pod uslovom

You might also like

Društvo

Švajcarci odbacili predlog da svaki stanovnik mesečno dobija 2.500 franaka bez obzira da li radi ili ne

Švajcarci su danas na referendumu odbacili predlog da svi stanovnici mesečno dobijaju bezuslovni osnovni prihod od 2.500 franaka bez obzira na to da li građani rade ili ne.

Društvo

Oko 40.000 građana tužilo NSZ

Do sada je oko 40.000 građana tužilo Nacionalnu službu za zapošljavanje zato što su im isplaćene manje novčane naknade.

Društvo

Japan: Stopa nezaposlenosti najmanja od 1993. godine

Stopa nezaposlenosti u Japanu prošlog meseca bila je najniža od novembra 1993. godine, pokazuju zvanični podaci.