Srbija će dobiti do 80 miliona dolara od prodaje diplomatsko-konzularnih predstavništva SFRJ

Srbija će dobiti do 80 miliona dolara od prodaje diplomatsko-konzularnih predstavništva SFRJ

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da bi Srbiji od prodaje imovine SFRJ koja treba da bude raspodeljena po sporazumu o sukcesiji trebalo da pripadne između 70 i 80 miliona dolara i da je raspodela objekata u inostranstvu važna jer će Srbiju rasteretiti troškova.

Odalović je za RTS kazao da se još nije odlučilo o sudbini pet objekata, i to o stanu na 5. aveniji u Njujorku, kao i imovini u Moskvi, Adis Abebi, Tokiju i Nju Delhiju.

Prema njegovim rečima, za održavanje imovine o kojoj bi do kraja godine trebalo da bude završena procedura raspodele Srbija, kao pravna naslednica SFRJ, mesečno snosi oko 600.000 dolara mesečnog održavanja, iako nije mogla da ih koristi.

“Očekujem da će za one objekte koji ne budu dati Srbiji na korišćenje, biti data nadoknada troškova održavanja”, rekao je Odalović.

Za pet objekata nije moglo da se nađe rešenje, jer sukcesori nisu mogli da se slože oko deobe na sednici Mešovitog komiteta za raspodelu imovine, rekao je Odalović za RTS.

Na sednici Mešovitog komiteta za raspodelu imovine održanoj početkom aprila u Skoplju, predstavnici Srbije tražili su da se posle prodaje objekata vrati novac koji je Srbija uložila u održavanje, a ostatak podeli između naslednica, po dogovorenim kvotama.

Utvrđena je metodologija procene stanja objekata i njihova tržišna cena, a taj proces trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Od novca dobijenog prodajom, Srbiji bi, po sporazumu o sukcesiji, trebalo da pripadne 39,5 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Promet veći za trećinu, nagli rast cene kukuruza
Next George Soros: Ekonomija Kine slična američkoj pre izbijanja krize 2008.,

You might also like

Rezidencijalne nekretnine

Kupac Depo-a planira izgradnju poslovno-stambenog kompleksa

Direktor izraelskog konzorcijuma koji je kupio zemljište nekadašnjeg Depoa, Miša Marković, za B92 kaže da se planira izgradnja poslovno-stambenog kompleksa.

Rezidencijalne nekretnine

Crna Gora: Prodaja stanova pala, cene iste

Interesovanje za kupovinu i zakup stanova u drugom kvartalu ove godine u Crnoj Gori je značajno opalo, ali nije dovelo do snižavanja cena stanova.

Nekretnine

Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi

Cene stanova u glavnom gradu Letonije su još daleko od nivoa pre početka finansijske krize. U poređenju sa druge dve prestolnice Baltičkih država, stambeni kvadrat u Rigi je najjeftiniji. Najbrži