RIK: Konačan broj birača u Srbiji 6.739.441

U Srbiji će na opštim izborima koji se u nedelju održavaju moći da glasa 6.739.441 birač, izjavio je u petak uveče predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

U Beogradu pravo glasa ima 1.618.264 birača, u Vojvodini 1.728.000, na Kosovu i Metohiji 100.094, a u centralnoj Srbiji 3.269.633, rekao je Đurđević na sednici RIK-a.

RIK je doneo i odluku o tome da se ženama koje zbog udaje nemaju isto prezime u ličnoj karti i u biračkom spisku ipak dozvoli da ostvare pravo glasa koje im je Ustavom zagarantovano.

“Biraču treba omogućiti da glasa, bez obzira na to što je u izvodu iz biračkog spiska navedeno drugo prezime, ali pod uslovom da se na osnovu slike birača i jedinstvenog matičnog broja u ličnoj karti može da utvrdi da je u pitanju ista osoba”, odlučili su članovi RIK-a.

Povodom kritika u medijima na račun troškova za UV lampe i biračke kutije, Đurđević je naveo da je ove godine podvučena crta i da toga u buduće neće biti.

Biračkim odborima eksplicitno je naređeno da sve lampe po završetku glasanja sa izvađenim baterijama vrate u originalna pakovanja i dostave RIK-u, rekao je on i dodao je da one ranije nisu vraćane kako bi odbori mogli da ih koriste na lokalnim i mesnim izborima.

Od sada će kada im zatrebaju moći ponovo da ih preuzmu u RIK-u, rekao je Đurđević.

Predsednik RIK-a je kao jedan od razlog za nabavku sprejeva naveo i to što im je istekao rok.

Prema njegovim rečima, izborne kutije, koje su završile i kao inkubatori za piliće, ne mogu se vraćati u RIK jer ih je teško čuvati na jednom mestu zbog velikog prostora koje zauzimaju.

Izvor:Beta
Previous Automobilski sektor srušio indekse na evropskim berzama, snažan rast funte, zlato i evro u minusu
Next Wall Street: Razočarali Microsoft i Alphabet

You might also like

Društvo

Nemačkoj će do 2030. nedostajati pet miliona radnika

Nemačkoj bi do kraja sledeće decenije moglo nedostajati 4,9 miliona radnika, a taj nedostatak mogao bi koštati nemačku privredu 525 milijardi evra, proizlazi iz studije savetničke kompanije Korn/Ferry, prenose nemački mediji.

Najvažnije vesti

Penzije veće za 5 odsto od 1. januara

Penzioneri u Srbiji će u narednih deset dana dobiti jednokratnu podršku od 5.000 dinara, a od 1. januara penzije će im biti veće za 5 odsto, rekla je premijer Srbije Ana

Društvo

Indeks globalnog mira: Samo 10 zemalja nije u konfliktu

Samo 10 zemalja u svetu trenutno ne učestvuje ni u jednom konfliktu, pokazala je studija 10-godišnjeg Indeksa globalnog mira u kojoj se konstatuje da čovečanstvo u poslednjih 10 godina nikada