Da li bi svet bio bogatiji kada bi muškaraci razmišljali poput žena

Da li bi svet bio bogatiji kada bi muškaraci razmišljali poput žena

Suzan Medsen, autorka globalnog istraživanja o ženskom liderstvu, tvrdi da žena na vodećem položajima znači bolje poslovanje preduzeća, povećanje profitabilnosti, brže smanjivanje dugova, manju mogućnost za nesolventnost preduzeća, sklapanje manje rizičnih poslova, bolje kotiranje na berzi, te višu svest o društvenoj odgovornosti.

Svoje nalaze predstavila je na nedavnoj međunarodnoj konferenciji „Žene lideri, agenti promena u Evropi”, u organizaciji IEDC Poslovne škole Bled.

Dekan Poslovne škole, nesumnjive reputacije u regionu, Danica Purg stavove Medsen “preračunala” je u cifre i procenila da bi se svetski BDP do 2025. povećao na godišnjem nivou za 26 odsto ukoliko bi žene na tržištu rada imale jednaku ulogu kao i muškarci.

Na konferenciji na Bledu, koju je otvorio predsednik Slovenije Miro Cerar ukazano je takođe da su žene lideri nosioci promena, jer njihova zastupljenost na vodećim položajima donosi brojne prednosti, i to ne samo za preduzeća, već i društvo u celini.

Brojni međunarodni stručnjaci, učesnici konferencije, poručuju stoga da žene treba da budu zastupljenije na rukovodećim položajima, a da bi muškarci na položaju trebalo da počnu da razmišljaju kao žene.

Cerar je istakao da se žene moraju suočiti s više prepreka ako žele učestvovati u političkoj i privrednoj sferi, te da su njihove mogućnosti vođenja i političke uključenosti često ograničene.

„Žene su često premalo zastupljene“, konstatovao je on ukazujući da je u aktuelnoj slovenačkoj vladi najveći broj žena do sada, te da je broj ministara i ministarka izjednačen.

Slovenija se, prema njegovim rečima, i dalje svrstava u države s najvišim stepenom jednakosti polova, te dodao da je uloga žena neprocenjiva, da su dobre liderke i nosioci promena u društvu, te da to i sam svakodnevno iznova spoznaje na svojem poslu.

Profesorka Purg je ukazala da je kroz obrazovne programe IEDC prošlo više od 75.000 učesnika iz 83 države sveta, a da se među njima povećava udeo žena, pogotovo među mladima – prošle ih je godine, kaže, bilo 68 odsto.

Melanie Sajer Larsen, predsednica IEDC Alumni kluba Slovenija je ukazala da su žene kao lideri sve prisutnije i na popisima najbogatijih i najuspešnijih ljudi, kao i da je to nešto za šta se mora boriti i u budućnosti.

Ambasadorka Nemačke u Sloveniji Ana Princ smatra da bi glavna motivacija svakog lidera morala biti poboljšavanje života naše dece, jer, navela je, pohlepa ne stvara sreću, nego samo povećava želje i pohlepu.

Ljerka Puljić iz Agrokora veruje u jednakopravnost polova, ali ne i u jednakost:

„Žene i muškarci se nadopunjuju i zajedno činimo savršene timove. I još samo jedan savet mladima – žene, nikad ne čekajte da vas nagrade – zahtevajte to! Borite se za sebe!“, poručila je ona

Sonja Lokar iz Ženskog lobija Slovenije rekla je da žene moraju biti braniteljice izborenih prava, pa i aktivni igrači koji radikalno reagiraju na ključne izazove savremenosti kao što je pretnja demokratiji od strane međunarodnih finansijskih oligarha, nemiri i ratne i klimatske promene.

Svet bi bio bolji kad bi više muškaraca razmišljalo poput žena, zaključila je Medsen, što bi bila i glavna poruka bledske konferencije.

Izvor:Tanjug
Previous Za Sava centar ponudu dostavili Aerodrom, Delta holding i GGE ESCO
Next Automobilski sektor srušio indekse na evropskim berzama, snažan rast funte, zlato i evro u minusu

You might also like

Najvažnije vesti

VKS: Ukinuta presuda o raskidu kredita u švajcarcima

Vrhovni kasacioni sud (VKS) usvojio je zahtev jedne banke u Srbiji za reviziju i ukinuo pravosnažnu presudu kojom je zbog promenjenih okolnosti 2016. godine bio raskinut ugovor između te banke

Društvo

Makedonija: Prosečna plata 361 evro

Prosečna neto plata isplaćena u Makedoniji u novembru prošle godine iznosila je 361 evro /22.380 denera/, i za 1,8 odsto je veća u odnosu na isti mesec 2015. godine, podaci

Društvo

Do kada treba čuvati plaćene račune?

Građanima često od raznih institucija na naplatu stižu uplatnice kojima je rok odavno istekao.