Stanovi u potkrovlju najpristupačniji po ceni

Stanovi u potkrovlju najpristupačniji po ceni

Stanovi u potkrovlju mogu biti i 20 do 25 odsto jeftiniji od stanova koji su pozicionirani između prizemlja i vrha zgrade.

A to uopšte nije malo, budući da je, primera radi, u Beogradu prosečna cena kvadrata 1.230 evra, dok je u Novom Sadu to 980 evra po kvadratu, prema izračunu portala Halo oglasi.

Raspon cena, gledajući ova dva grada, a prema podacima portala za nekretnine, može da se kreće od 500 evra na periferiji Beograda do 2.500 u ekstra zoni, dok je u Novom Sadu to od 500 evra na periferiji do oko 1.500 evra blizu centra, pišu Halo oglasi.

Jeftinije u zgradi bez lifta

Kod stanova u potkrovlju veliku ulogu igra postojanje, odnosno nepostojanje lifta u tom objektu. To posebno važi za zgrade koje imaju pet spratova i više, dok je manje važna stavka za trospratnice. U svakom slučaju, ako zgrada ima lift, to će blago podići cenu, a ako nema, oboriće je.

Takođe, na cenu utiče i sama opremljenost stana, lokacija zgrade, uređenost zgrade, ali i izolacija, koja je u ovom slučaju važan faktor.

U agencijama za promet nekretninama kažu da je u ovakvim stanovima čest problem prokišnjavanje, što je takođe stavka koja ubija cenu, ali nije nerešivo.

Ono što je svakako prednost za one kojima nije problem da se uhvate u koštac sa povremenim popravkama na 5-10 godina, jeste što ljudi s manje novca, mogu sebi da priušte stan na skupljoj lokaciji, blizu željene škole za dete, koju bi inače morali da plate daleko skuplje.

Vodite računa o papirologiji

U agencijama upozoravaju da bi trebalo voditi računa prilikom ovakvih kupovina stanova u potkrovlju kada je reč o dokumentaciji. Tu je ranije, kako navode, često bilo ilegalnog doziđivanja, pa može lako da se dogodi da je potkrovlje upravo tako i nastalo – ilegalno, te da vlasnik nije imao pravo da tu napravi životni prostor.

Međutim, oni se, kako kažu, nadaju, da će Zakon o legalizaciji koji bi trebalo da zaživi tokom ove godine u velikoj meri rešiti taj problem. U svakom slučaju, notarijat u nekoj meri može da zaštiti kupce ovakvih nekretnina.

Izvor:Halo oglasi

Previous Rusi vraćaju vojsku i oružje u Siriju? Sjedinjene Države izrazile zabrinutost
Next Soliter Beobanke na Zelenom vencu konačno dobija vlasnika

You might also like

Nekretnine

Iznajmljivanje stanova na meti Poreske uprave, kazne za neprijavljeni prihod

Država od jeseni počinje veliku akciju kojom bi trebalo da natera stanodavce i podstanare da sklapaju ugovore i da poveća naplatu poreza na prihode na nepokretnosti, piše Blic.

Komercijalne nekretnine

Goran Vesić: Sledi rekonstrukcija gradića Pejton

Gradski menadzer Goran Vesić izjavio je da je u toku izrada plana detaljne regulacije kojim će se urbanistički rešiti prostor gradića Pejtona.

Nekretnine

Agrokor rasprodaje nekretnine po Srbiji

Hrvatski Agrokor ne sme da prodaje vlasništvo nad firmama u Srbiji, ali ovih dana rasprodaje poslovni prostor i imovinu u našoj zemlji.