Rusi vraćaju vojsku i oružje u Siriju? Sjedinjene Države izrazile zabrinutost

Rusi vraćaju vojsku i oružje u Siriju? Sjedinjene Države izrazile zabrinutost

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog izveštaja u kom se navodi da Rusija, u situaciji labavog primirja i krize u mirovnim pregovorima, vraća vojsku i oružje u Siriju kako bi ojačala Bashara al Assada.

“Bilo bi izuzetno loše da Rusija uputi dodatnu vojnu opremu ili vojnike u Siriju”, rekao je Ben Rhodes, zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Predsednik SAD Barack Obama je ranije ove nedelje rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, u telefonskom razgovoru, da Rusija treba da se fokusira na održavanje prekida vatre i sprovođenje diplomatskog rešenja sukoba, prenosi AP.

Rhodes svedoči da je prekid vatre “uveo određen stepen primirja u nekoliko sirijskih oblasti, što je omogućilo dostavljanje prekopotrebne humanitarne pomoći”.

Američki zvaničnik dodaje da je SAD zabrinuta zbog “kršenja sporazuma o primirju” i pozvao Rusiju da iskoristi svoj uticaj kako bi se osiguralo da će sirijska vlada poštovati uslove primirja.

Reuters prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika SAD koji kaže da Rusija izmešta artiljeriju na sever Sirije što upućuje na zaključak da sirijska vlada i njezini saveznici pripremaju još jednu ofanzivu na podeljeni Alepo. Rusko ministarstvo nije komentarisalo ove navode, piše list.

Asaad Zoubi, šef Visokog pregovaračkog komiteta (HNC), rekao je da će opozicija napustitu mirovne pregovore u Ženevi, bez izgleda za daljni nastavak pregovora, osim ako se situacija na terenu ne promeni, prenosi britanska novinska agencija.

Izvor:Agencije
Previous U ponoć počela predizborna tišina
Next Stanovi u potkrovlju najpristupačniji po ceni

You might also like

Geopolitika

Putin: Postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji, obustava dejstava od ponoći

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas da je postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji i da će Moskva i Ankara biti garanti, a sirijska vojska je objavila da

Politika

Nemačka: Ovo je tužan dan za Evropu i Veliku Britaniju

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je, povodom odluke Britanaca da napuste EU, da je to “tužan da za Evropu i Veliku Britaniju”.

Geopolitika

Međunarodna konferencija o izraelsko-palestinskom sukobu: Status quo neodrživ

Dogovoreno rešenje je jedini način za postizanje trajnog mira, sa dve države koje će živeti jedna pored druge u miru i bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju posle juče održanog