Otvorena toplana na biomasu u Rekovcu

Otvorena toplana na biomasu u Rekovcu

Predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić, juče su, simboličnim presecanjem vrpce, svečano otvorili novu toplanu na biomasu.

Reč je o prvoj fazi izgradnje toplane snage dva megavata, koja kao gorivo  koristi drvni otpad, a izgrađena je u privatno javnom partnerstvu sa firmom “Topling  grejanje”, objasnio je Đorđević.

Prva faza izgradnje koštala je oko 60 miliona dinara, od kojih je “Topling grejanje” dalo 410.000 evra za opremu, a opština je finasirala izgradnju kotlarnice i infrastrukturne radove sa 18 miliona dinara.

Foto: www.cidaut.es

Foto: www.cidaut.es

Toplana se nalazi na prostoru između Doma zdravlja i Poljoprivredno veterinarske škole, i ove ustanove, kao i još neki javni objekti, prvi će se priključiti na nju.

U drugoj fazi Toplana će biti jačine četiri megavata.

U trećoj fazi, 2017. godine, biće snage šest magavata i toplotnom energijom će snabdevati domaćinstva, a u ovom krugu je planiran i bazen kao i nekoliko plastenika za obuku učenika Poljoprivredno veterinarske škole, istakao je Đorđević.

Korišćenjem biomase biće racionalizovani materijalni troškovi iz budžeta za grejanja škola i ustanova u Rekovcu, smanjiće se aerozagađenja i potrošnja drugih skupljih energenata, ocenio je Đorđević.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Metalac sproveo podelu sopstvenih akcija zaposlenima
Next Dvadeset prvi vek očima Nikole Tesle

You might also like

Kompanije

Huawei: Prodaja telefona u 2017. godini porasla za više od 50 odsto

Kompanija Huawei Consumer Business Group je objavila da je tokom prvog kvartala 2017. godine prodala 34,55 miliona pametnih telefona, što predstavlja povećanje od 21,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanije

Aleksandar Antić: Toplane će raditi i noću dok god vreme to zahteva

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će toplane u Srbiji raditi i noću sve dok to vremenske prilike zahtevaju.

Industrija

Aptiv zapošljava 2000 ljudi u Leskovcu

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović održao je sredu (27. jula 2018) sastanak sa predstavnicima kompanije Aptiv koja gradi fabriku u Zelenoj zoni, piše portal Dnevnik Juga.