Hrvatska: U penziju sa 67 godina života

Hrvatska: U penziju sa 67 godina života

Hrvatski radnici će odlaziti u prevremenu penziju sa 64 godine, a u starosnu sa 67 godina života– najvažnija je promena s kojom će Vlada premijera Tihomira Oreškovića izaći pred Brisel, ali i domaću javnost.

Prezentacija, koju su članovi Vlade održali pred socijalnim partnerima, pokazuje da je Vlada odlučila da prihvatiti sve tri sugestije Evropske komisije vezane uz uslove penzionisanja, navodi Večernji list.

Kako se dodaje, od iduće godine u Hrvatskoj će se ubrzati izjednačavanje radnog veka muškaraca i žena, tako što će žene svake sledeće godine raditi šest meseci duže dok se 2023. godine ne izjednače s muškarcima. 

“Nakon toga će i muškarcima i ženama radni vek postupno rasti za šest meseci, te će svi od 2028. godine raditi punih 67 godina – što je deset godina ranije nego što je planirala Milanovićeva Vlada!”.

Foto: www.oslobodjenje.ba

Foto: www.oslobodjenje.ba

Tako bi žene rođene 1958. godine tek 2023. ostvarile uslove za starosnu penziju, kad napune 65 godina života, a ne 2020. kako propisuje sadašnji zakon. Svi koji su rodeni 1961. godine i kasnije, prvi uslov za prevremenu penziju steći će kada navrše 64 godine, a u starosnu će odlaziti sa 67 godina života.

“Skraćenje razdoblja u kojm se najranije može ići u prevremenu penziju sa pet na tri godine, najveći je udar na penziona prava radnika ostanu li bez posla. Nadalje, planira se i 50-postotno smanjenje broja opasnih i napornih zanimanja koja imaju pravo na beneficirani staž – sa stotinak na 50”, dodaje se u tekstu.

“Ti predlozi zaslužuju svaku osudu, potpuno su neprihvatljivi i Socijaldemokratska partija će naći način da im se suprotstavi, jer Vlada nema osećaj za građane, nego podilazi krupnom kapitalu i poslodavcima”, rekao je za Večernji list bivši ministar rada Mirando Mrsić.

“Apsolutno smo protiv bilo kakvih promena, a posebno bi bilo šokantno skraćenje roka za prevremenu penziju na tri godine, ako je to tačno. Evropska komisija nema ingerencija nad penzijskim pravima, a predsednik Vlade nepotrebno se ‘prostro’ pred njima i pre nego što su počeli razgovori sa socijalnim partnerima”, kaže sindikalac Krešimir Sever. Kako dodaje, po ovome “za ista radna mesta boriće se dedovi i unuci”.

Takođe, najavljeno je i uvođenje poreza na nekretnine, ali ne od 2017., kako je najavljivao premijer Orešković, nego od 2018., piše Večernji.

Izvor: GdeInvestirati/Večernji list
Previous Azijska tržišta zabeležile pad, dolar oslabio
Next ECB će pomoći u podizanju hronično niske inflacije u evrozoni

You might also like

Društvo

Vlada Srbije pripremila oko 9 miliona evra za podsticaj razvoja IT sektora

U Ministarstvu prosvete danas je održan sastank dekana 15 tehničkih fakulteta, u okviru priprema za realizaciju akcionog plana ministarskog tima Vlade Srbije sa ciljem dupliranja broja IT stručnjaka u Srbiji.

Karijera

Novi trend u zapošljavanju: Radno mesto za registrovanog preduzetnika

Poslodavci u Srbiji sve češće od izabranog kandidata za upražnjeno radno mesto traže da osnuje sopstvenu agenciju. Umesto zaposlenom, usluge tako plaćaju njegovoj firmi.

Društvo

Sve veći broj korisnika blokira oglase na internetu

Startup PageFair koji kompanijama pomaže da ostvare određenu zaradu uprkos alatima za blokiranje reklama, objavio rezultate svog istraživanje o učestalosti upotrebe takvih alata.