Azijska tržišta zabeležile pad, dolar oslabio

Azijska tržišta zabeležile pad, dolar oslabio

Na azijskim su berzama u petak cene akcija pale s najviših nivoa u pet i po meseci jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekih od najvećih američkih kompanija.Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,3 i 0,7 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, nakon što je juče dostigao najviše nivoe u pet i po meseci. U odnosu na početak nedelje, i dalje je na dobitku oko 0,5 posto.

Loše raspoloženje na tržištima posledica je jučerašnjeg pada cena akcija na Wall Streetu zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza velikih američkih kompanija.

Tako su juče cene akcija Vise, Starbucksa, Microsofta i Googleove krovne kompanije Alphabeta pale više od 4 posto.

“Globalna tržišta akcija rastu od marta kada je predsednica Feda Janet Yellen poručila da treba biti oprezan po pitanju povećanja kamata. No, za dalji uspon trebaće poboljšanje ekonomskih temelja. Razočaravajući rezultati visokotehnoloških kompanija zasigurno će zaustaviti tržište”, kaže Norihiro Fujito, analitičar u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Utehu ulagačima ne pruža ni rast cena nafte. Jutros je na londonskom tržištu cena barela porasla 1,4 posto, na 45,17 dolara, pa je od početka nedelje na dobitku 8,2 posto.

I na američkom je tržištu barel jutros poskupeo 1,4 posto, na 43,78 dolara, dok je od početka nedelje ojačao 13 posto.

Od kada su u januaru potonule na najniže nivoe u 12 godina, cene nafte skočile su više od 65 posto, iako je ponuda i dalje veća od potražnje.

A na valutnim je tržištima prekinut uspon dolara, pa se jutros njegov kurs prema japanskoj valuti kreće oko 109,40 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 109,75 jena.

Dolar je oslabio i prema evropskoj valuti, pa je cena evra porasla na 1,1305 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1295 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street pao, kompanije zabeležile slabije poslovne rezultate
Next Hrvatska: U penziju sa 67 godina života

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi na najvišim nivoima od 1999. godine

Indeksi američkih berzi u ponedeljak su dosegli najviše nivoe u poslednjih 17 godina, delimično zahvaljujući skoku cena nafte što je podstaklo rast akcija u sektorima energije i sirovina.

Berza

Azijske berze: Cena nafte pogurala akcije energetskog sektora

Cena nafte pogurala je akcije iz energetskog sektora širom Azije u petak, ali nije uspela da podigne druge sektore. Većina akcija regiona ostala je u crvenom.

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači suzdržani, dolar stabilan

Na azijskim burzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači čekaju odluku američke centralne banke o kamatnim stopama, a podršku tržištima pružaju jučerašnji rekordi na Wall Streetu.