Automobilski sektor srušio indekse na evropskim berzama, snažan rast funte, zlato i evro u minusu

Automobilski sektor srušio indekse na evropskim berzama, snažan rast funte, zlato i evro u minusu

Glavni indeksi berzi u Frankfurtu, Londonu i Parizu zatvorili su poslednji trgovački dan u ovoj nedelji u negativnoj teritoriji pritisnuti problemima u nemačkoj automobilskoj industriji.

Glavni indeks berze u Frankfurtu pao je 0,60 odsto, londonski FTSE oslabio je 1,11 odsto a francuski CAC40 0,29 odsto.

Cene akcija nemačkog Daimler-a pale su 5,12 odsto nakon što je kompanija saopštila da će na zahtev Ministarstva pravde SAD otvoriti internu istragu izdavanju sertifikata o emisiji štetnih gasova. Ovo je izazvalo rasprodaju u sektoru širom Evrope pa su BMW akcije pale 1,6 odsto, Peugeot 1,7 odsto, Fiat Chrysler 2,4 odsto.

Volkswagen je izgubio 1,3 odsto nakon što je kompanija danas saopštila da je izdvojila 16,2 milijarde evra kako bi pokrila očekivane troškove globalnog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Zbog ovog skandala, VW je prošle godine ušao duboko u “crveno”, uknjiživši konačni gubitak od 1,582 milijarde evra, u poređenju sa profitom od 10,84 milijarde evra iz 2014. godine, navodi se u saopštenju te kompanije.

Berze u Milanu i Madridu su, naprotiv, petak zatvorile sa dobicima podržane finansijskim i naftnim sektorom. Milanski FTSE MIB je porastao 0,03 odsto, a IBEX35 je ojačao 0,39 odsto, na novi tromesečni maksimum.

Foto: xeber.get.az

Foto: xeber.get.az

Cena “brent” nafte koja je međunarodni reper za cene tog energenta stabilizovala se oko nivoa 45 dolara za barel. Nakon jučerašnjih gubitaka od oko 1 dolara za barel, danas je cena porasla 1,35 odsto, na 45,13 dolara, a američka WTI 1,30% na 43,74 dolara za barel.

Na nedeljnom nivou cena “brent” nafte je porasla 5 odsto a američka 8,7 odsto.

Analitičari su mišljenja da tržište nafte još uvek nema jasnije određen pravac. S jedne strane, proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama pada dok s druge strane, veliki proizvođači nafte se ne mogu dogovoriti o ograničavanju prekomerne proizvodnje.

Foto:sluggerotoole.com

Foto:sluggerotoole.com

Evropska zajednička valuta danas je oslabila na svetskim valutnim tržištima nakon izveštaja istraživačkog instituta Markit sa sedištem u Londonu. PMI indeks aktivnosti u privatnom sektoru evrozone pao je u aprilu za 0,1 poen, na 53 poena.

U odnosu na američku valutu evro je oslabio 0,58 odsto, na 1,1222 dolara, dok je u odnosu na britansku funtu evro pao 0,93 odsto, na 0,7808 GBP.

Vrednost britanske funte prema evru raste već šesti dan uzastopno jer je većina investitora ubeđena da će Britanci na referendumu 23. juna glasati za ostanak u Evropskoj uniji.

Funta je danas dobila podršku i od američkog predsednika Baracka Obame koji je u poseti Londonu kako bi pokušao uveriti britanske birače da se opredele za ostanak u EU. Američka vlada, uključujuči mnoge banke i kompanije, strahuju da bi eventualni izlazak Britanije iz Unije uzrokovao tržišna previranja, smanjio britanski uticaj, ali i nanio štetu EU i potkopao sigurnost Zapada.

Dolar je ojačao u odnosu na većinu drugih svetskih valuta. Dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u odnosu na šest vodećih svetskih valuta porastao je 0,4 odsto.

zlatoCena zlata u petak je pala 1,13 odsto, na 1234,05 dolara za uncu. Na nedeljnom nivou vrednost zlata je porasla 1,94 odsto a od početka godine oko 16 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Da li bi svet bio bogatiji kada bi muškaraci razmišljali poput žena
Next RIK: Konačan broj birača u Srbiji 6.739.441

You might also like

Berza

Wall Street: Dow Jones juče po prvi put nakon devet meseci iznad 18.000 bodova

Zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i oporavku cena nafte cene akcija na Na Wall Streetu su u ponedeljak porasle.

Makroekonomija

Rusija podigla kamatne stope, produžila pauzu u kupovini strane valute

Ruska centralna banka podigla je kamatne stope u petak, po prvi put od 2014. godine i obećala da neće kupovati stranu valutu na tržištu do kraja ove godine zbog rizika

Svetske berze

Evro oslabio na 1,09 dolara, funta tema dana na valutnim tržištima

Vrednost dolara u petak je porasla u odnosu na vodeće svetske valute na najviši nivo od početka marta.