Zastava oružje ugovorila prodaju za naredne dve godine

Zastava oružje ugovorila prodaju za naredne dve godine

Fabrika Zastava oružje obezbedila je izvozne ugovore vredne oko sto miliona dolara.

Kompanija je na inostranom tržištu ugovorila plasman gotovo kompletne proizvodnje za ovu i narednu godinu, pišu Večernje novosti.

Ovo je, prema računici poslovodstva, možda najveći poslovni uspeh ove fabrike poslednjih decenija. Cifre, odnosno vrednost izvoza, kažu, možda su i manje važne od poverenja koje su stekli među poslovnim partnerima zahvaljujući kvalitetu i poštovanjem rokova isporuke.

“Deo poslova ugovoren je i za 2018. godinu”, kaže Milojko Brzaković, generalni direktor Zastava oružja. –Nama je najvažnije da smo se vratili na “stara”, ali i proširili na druga svetska tržišta gde su naši proizvodi cenjeni i traženi.

Kragujevačko vojno i sportsko oružje izvozi se na tržišta SAD, centralne Afrike, Azije, Kanade, Australije… Prilikom nedavne posete Kragujevcu, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da će država podržati i pomoći preduzeća koja donose devize. Jedno od najznačajnijih je i Zastava oružje, koja izvozi 98 odsto proizvodnje, a uvozi samo specijalni čelik, što je gotovo zanemarljivo. Sve ostalo su ruke vrsnih majstora i poverenje u kvalitet oružja iz Kragujevca.

foto: 24sata.hr

foto: 24sata.hr

U ovoj fabrici ne kriju da su im potrebni dobri glodači, brusači, bravari, ali i visokoobrazovani kadrovi. Za njih je konkurs stalno otvoren. Međutim, nema ih na tržištu, pa su u fabrici prinuđeni da sami ulažu u dodatnu obuku ovih kadrova.

– Ulaganje u dobre majstore nije trošak, već investicija koja se brzo vraća. Na tome ćemo insistirati i primati nove radnike. Prema planu poslovanja, ove godine primićemo u radni odnos stotinak novih radnika – kaže Brzaković.

On kaže da ovu fabriku trenutno znatno opterećuje upravo nedostatak dobrih majstora i inženjera u čije su dodatno obrazovanje i obuku spremni da ulože, ali i nova oprema i za to adekvatan prostor. Mogli su, kaže, na osnovu tražnje stranih partnera da ugovore i veće izvozne poslove, ali svesni su da trenutno za to nemaju dovoljno kapaciteta, ni ljudskih, ni tehničko-tehnoloških.

Ovoj firmi je potrebna i nova, dobro opremljena hala. Prostor imaju, mašine kupuju. Već su izdvojili oko 2,5 miliona evra, a 17 novih mašina će biti instalirano već u julu ove godine. Reč je o najsavremenijim američkim strugovima, obradnim centrima i drugoj tehnologiji. Samo u ovoj godini planirana su ulaganja od još oko 2,5 miliona evra.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Jemenski mirovni pregovori: Zemlja 400 plemena u kojoj svi ratuju protiv svih
Next Wall Street: Rast svetskih berzi se nastavlja

You might also like

Energetika i naftna industrija

Italijanski referendum protiv offshore platformi je propao

Zbog nedovoljnog odaziva birača na italijanski referendum koji je održan u nedelju, a čiji je cilj bio zaustavljanje offshore industrije nafte i plina u neposrednoj blizini obale, propao je,pokazali su

Makroekonomija

Srbija prva u svetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Srbija je prva u svetu po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija jer su regulatorna reforma, niska cena rada i pristup tržištu EU nadvladali inače razočaravajuće ekonomske performanse zemlje, objavio

Makroekonomija

Milojko Arsić: Plate mogu biti veće dva do tri odsto

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da plate u Srbiji u javnom sektoru za narednu godinu mogu da se povećaju nominalno pet-šest odsto, što će realno biti