Wall Street: Rast svetskih berzi se nastavlja

Wall Street: Rast svetskih berzi se nastavlja

Cene akcija na azijskim berzama na najvišim su nivoima u posednjih pet i po meseci, dobra izvedba američkih kompanija tokom prvog kvartala podstakla je rast Wall Streeta, a trend slede i evropske berze.

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija dostigle najviše nivoe u pet i po meseci, najviše zahvaljujući rastu cena nafte jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,7 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,6 posto, dostigavši najviši nivo u pet i po meseci.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se jučerašnjem blagom, ali ipak rastu cena akcija na Wall Streetu treći dan zaredom.

Podršku tržištu pruža i stabilan rast cena nafte, iako je u nedjelju propao pokušaj dogovora najvećih svetskih proizvođača o zamrzavanju proizvodnje na postojećim nivoima.

Ipak, ulagači se nadaju da će se uskoro održati novi sastanak na kojemu bi članice OPEC-a i neke nečlanice tog kartela mogle dogovoriti način smanjenja jaza između ponude i potražnje.

Zasad je potražnja i dalje slaba, na što ukazuje i jučerašnji podatak o rastu zaliha nafte u SAD-u. No, kako su zalihe prošle nedelje porasle manje nego što se očekivalo, cene su nafte juče porasle oko 4 posto.

Premda su jutros pale, cijene barela i dalje su veće nego što su bile jučer u ovo doba.

Jutros je na londonskom tržištu cena barela pala 44 centa, na 45,36 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 40 centi, na 43,78 dolara.

berze

Zajedno sa cenama nafte, porasle su i cene metala i drugih sirovina, pa su jutros ojačale i akcije u rudarskom sektoru.

Najviše je jutros, više od 2 posto, skočio tokijski Nikkei indeks, zahvaljujući slabljenju jena, što pozitivno utiče na akcije japanskih izvoznika jer zbog toga raste konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

Jačanje finansijskog i energetskog sektora

Wall Street je nastavio rast zahvaljujući jačanju finansijskog i energetskog sektora. Dow Jones ojačao je 0,24 posto, na 18.096 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 posto, na 2.102 boda, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 4.948 bodova.

Na vrednosti su juče dobile akcije u pet od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 0,9 posto, ojačao finansijski sektor.

Sledio je energetski sektor, s usponom od 0,8 posto, jer su cene nafte porasle za 2 posto nakon što je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje porasle manje nego što se očekivalo.

Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. No, bilo je i podbačaja, pa je tako cena akcije Coca-Cole pala više od 4,5 posto jer je taj proizvođač osvežavajućih pića zabeležio pad prodaje četvrti kvartal zaredom.

Među najvećim dobitnicama je, sa skokom cene za više od 9 posto, bila akcija Lexmarka jer je taj proizvođač printera pristao na preuzimanje od strane skupine ulagača na čelu s kineskom firmom Apex Technology za 3,6 milijardi dolara.

S jučerašnjim rastom, S&P 500 indeks primakao se na samo 2 posto od najviših nivoa u istoriji, dostignute prošloga maja. No, trguje se oprezno jer ni ekonomski pokazatelji, ni poslovni rezultati kompanija nisu baš blistavi.

“Bilo bi previše optimistično kada bi rekli da jedrimo mirno. Trebale bi nastaviti stizati dobre vesti da bi tržište moglo dodatno porasti”, kaže Alan Gayle, direktor u fondu RidgeWorth Investments.

U fokusu ulagača su kvartalna poslovna izveštaja, a analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Posledica je to visokog kursa dolara, pada cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije.

No, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

Zbog toga cene akcija poslednjih dana rastu, iako poslovni rezultati nisu impresivni.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, na 6.410 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 10.421 bod, a pariski CAC 0,56 posto, na 4.591 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Zastava oružje ugovorila prodaju za naredne dve godine
Next Yahoo: Završen kvartal sa gubitkom od 99 miliona dolara

You might also like

Svetske berze

Sunovrat cene zlata, ograničena tražnja

Cena zlata je pala na najniži nivo za mesec i po dana, jer je jačanje dolara i evropskih berzi ograničilo tražnju za tim plemenitim metalom.

Berza

Dinar stabilan, srednji kurs 123,25 dinara za evro

Dinar u petak ima približno istu vrednost prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs je 123,2568 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Berza

Evro najjači u poslednjih 14 meseci

Evro je danas prešao vrednost od 1,14 dolara i dostigao najviši nivo u poslednjih 14 meseci, pokazuju podaci sa tržišta valuta.