Volkswagen isplaćuje 5.000 dolara svakom prevarenom kupcu u SAD-u

Volkswagen isplaćuje 5.000 dolara svakom prevarenom kupcu u SAD-u

Kriza u Volkswagenu je izbila u septembru 2015., kada je otkriveno da je širom sveta proizvođač ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova u 11 miliona dizel vozila.

Volkswagen će isplatiti 5.000 dolara svakom američkom prevarenom kupcu, preneo je u sredu nemački dnevnik Die Welt srž dogovora što ga je s američkim vlastima postigao nemački proizvođač automobila kako bi izbegao sud zbog lažiranja rezultata svojih dizel vozila na ekotestu.

Kalifornijski sudija Charles Breyer u San Francisku je nemačkom konstruktoru odredio rok do četvrtka da s američkim pravosuđem i agencijom za zaštitu okoline postigne dogovor, pod pretnjom da će spor na leto proslediti sudu, piše nemački dnevnik u broju od četvrtka.

Prema Die Weltu tajno sklopljen dogovor ne rešava sva pitanja, ali predviđa odštetu od 5.000 dolara (ili 4.400 evra) za svakog vlasnika nekog od 600.000 automobila, a trošak povlačenja ili korekcija automobila ostaje na teret Volskwagena.

Foto:www.barnorama.com5

Foto:www.barnorama.com5

Kriza u Volkswagenu je izbila u septembru 2015., kada je otkriveno da je proizvođač u 11 miliona dizel vozila širom sveta ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova.

Vozila su opremljena sofisticiranim softverom koji isključuje kontrolu onečišćenja vazduha u vožnji i uključuje je samo na eko-testu. Kada je uređaj isključen, automobil u okolinu izbacuje štetne plinove u količinama i do 40 puta većima od dopuštenih, otkrila je američka agencija za zaštitu okoline EPA.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dobri odnosi sa kolegama čine ljude srećnijima
Next Novi dolar sa likom aktivistkinje Harriet Tubman

You might also like

Kompanije

Oppo smenio iPhone sa trona najprodavanijeg Kini

Iz Kine stižu prodajni rezultati pametnih telefona tokom 2016. godine, koje je objavila analitička kompanija Counterpoint Research, u čijim podacima stoji da Apple-ov iPhone po prvi put u poslednjih pet godina

Kompanije

Kineski građevinari neće plaćati PDV i carine u Srbiji

Kineske kompanije koje će graditi pruge i puteve kroz Srbiju neće plaćati PDV i carine.

Kompanije

Crna Gora: Blokirani računi više od 16.000 kompanija

U Crnoj Gori je zaključno sa 30. septembrom 16.060 kompanija imalo blokirane račune, što je za 253 više nego u prethodnom mesecu, podaci su Centralne banke.