Unapređenje privredne saradnje Srbije i Luksemburga

Unapređenje privredne saradnje Srbije i Luksemburga

Srbija i Luksemburg mogu unaprediti privrednu saradnju, ne samo povećanjem obima robne razmene već i kroz transfer tehnologija i inovacije. 

Privredna komora Srbije i Privredna komora Luksemburga u saradnji sa Ambasadom  Belgije u Srbiji, organizovali su konferenciju Luksemburg – Vaša nova destinacija za poslovanje u Zapadnoj Evropi i poslovne susrete privrednika u cilju intenziviranja privredne saradnje dve zemlje.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je tom prilikom da je skroman obim robne razmene Srbije i Luksemburga.

On je ukazao i na velike mogućnosti za intenzivniju privrednu saradnju.

Izvoz iz Srbije prošle godine vredeo je 10,9 miliona dolara, a uvoz  iz Luksemburga 14,7 miliona dolara. 

Sektori koji su zastupljeni u robnoj razmeni su metalski, građevinski, auto sektor i industrija nameštaja, rekao je Jovanović.

“Cilj današnje konferencije je da se međusobno upoznamo sa mogućnostima poslovanja u Luksemburgu i Srbiji i da unapredimo saradnju, ali ne samo kroz robnu razmenu već i kroz transfer tehnologija i inovacije“, istakao je savetnik predsednika PKS.

foto: axa.rs

foto: axa.rs

Unapređenje prekograničnog povezivanja srpskih firmi, prema rečima Jovanovića, jedan je od prioriteta PKS kako bi se unapredila konkurentnost sektora malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Kao jedan od alata za ostvarivanje tog cilja Privredna komora Srbije koristi model povezivanja preko Evropske mreže preduzetništva u okviru koje je i današnja konferencija organizovana.

Ekonomski potencijal Luksemburga i mogućnosti saradnje sa srpskom privredom predstavio je direktor za međunarodnu saradnju, Privredne komore Luksemburga Jeannot Erpelding.

On je istakao da su kompanije iz Luksemburga zainteresovane da upoznaju kapacitete srpske privrede i mogućnosti poslovanja sa firmama iz Srbije.

 Na konferenciji u PKS predstavile su se kompanije iz Luksemburga -Market Connect” i „Intorel”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous EU i Google opet u ratu
Next Facebook: Korisnici će uskoro moći zarađivati novac postavljanjem postova i klipova

You might also like

Makroekonomija

Fed povećao kamatnu stopu za četvrt poena

Američke Federalne rezerve povećale su referentnu kamatnu stopu za četvrt poena i odlučile da ove godine bude ukupno tri povećanja.

Društvo

Siniša Mali o Beogradu na vodi sa poslovnim ženama iz Dubajia

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je prilikom jučerašnjeg sastanka sa delegacijom Saveta poslovnih žena iz Dubaija predstavio projekat “Beograd na vodi”, saopštila je informativna služba Gradske uprave.

Najvažnije vesti

Dušan Vujović: Moguć i veći rast BDP-a od 3,5 odsto

Sve zemlje regiona manje-više ostvarile su pozitivan ekonomski rast i okreću se digitalnoj ekonomiji zarad bržeg rasta – ocenjeno je na tradicionalnom godišnjem susretu bankara i investitora u Beču.