Makedonija: Albanci se pridružuju protestima opozicije, EU preti sankcijama, zemlja pred rasulom

Makedonija: Albanci se pridružuju protestima opozicije, EU preti sankcijama, zemlja pred rasulom

Protestima opozicije koji već danima traju u Makedoniji sutra će se pridružiti, prvi put, i pripadnici Albanaca u Makedoniji.

Za sutra je planiran javni skup u organizaciji Udruženja bivših političkih zatvorenika i prognanika Albanaca u Makedoniji, ratnih veterana OVK, pokreta za reformu – DPA i nacionalni demokratski preporod (RDK).

Oni su pozvali se Albance, nevladine organizacije, nezavisne intelektualce, političke partije i sve građane da dođu na protest, koji će biti održanpod sloganom “Stop ovom sistemu.”

Više dimenzionalna kriza koja je pogodila zemlju – od neuspeha i nepoštovanja zakona, politizacije institucija, zaobilazeći pravo na punu ravnopravnost Albanaca i Makedonaca, probudila je etničke tenzije – direktno podriva temelje stabilnosti i postojanja državnog zakona, kažu organizatori sutrašnjeg protesta, preneli su makedonski mediji.

“Odluka Ivanova o aboliciji makedonskih političara i njihovih marioneta Albanaca koji su kršili zakon, koji zloupotrebljavaju položaj, te njihova umešanost u organizovani kriminal i korupciju, samo je dokaz više da u Makedoniji postoje dvostruki standardi i da su Albanci tretirani kao građani drugog reda”, naveli su organizatori utrašnjeg protesta Albanaca.

Oni, naime, smatraju da bi u situaciji gde politički dijalog daje nadu, gde se na najbrutalniji način krše sporazumi potpisanih uz posredovanje međunarodne zajednice, gde su zatvori prepuna nevinih Albanaca, gde se besramno trguje pravom na jednakost Albanaca i to od političkih zvaničnika koji sebe nazivaju Albance, degradira Albance albanski narod u Makedoniji, degradira ih i krši njhova prava na punu ravnopravnost, navode organizatori protesta Albanaca u Skoplju.

EU razmatra sankcije protiv makedonskih političara

Evropska unija mogla bi da razmotri da protiv makedonskih političara, koji ometaju rešenje političke krize u toj zemlji, uvede sankcije poput zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, rekao je danas neimenovani evropski zvaničnik.

On je dodao da makedonski predsednik Đorđe Ivanov mora da poništi odluku o amnestiji 56 političara povezanih sa skandalom prisluškivanja i istakao da je to preduslov za nastavak pregovora sa EU.

“Veoma smo zabrinuti zbog kratkovidosti trenutne vlade. EU je spremna da razmotri uvođenje sankcija političarima, koji blokiraju rešenje krize. Makedonija se kreće ka međunarodnoj izolaciji”, poručio je zvaničnik.

Pokušaj da se lideri glavnih političkih stranaka u Makedoniji okupe na razgovorima sa Evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u Beču, kako bi našli način za prevazilaženje političke krize je propao, saopštio je portparol Evropske komisije u Beču, javio je Reuters.

MakedonijaDeutsche Welle: Makedonija – zemlja u raspadu

Nedelju dana nakon što je makedonski predsednik Đorđe Ivanov preventivno amnestirao 56 političara i njihovih saradnika i dalje hiljade Makedonaca svakodnevno izlaze na ulice zbog te odluke piše Deutsche Welle.

Najvažniji zahtev je povlačenje amnestije koju je Ivanov udelio pripadnicima vladajuće elite protiv kojih Specijalno državno tužilaštvo vodi istragu zbog ilegalnog prisluškivanja 20.000 građana, zloupotrebe funkcija i kriminalizacije političkih protivnika kroz policiju i pravosuđe.

„Huligani, ubice nacije, kriminalci upravljani iz inostranstva – tako ih naziva vladina štampa. Piše da demonstranti žele da pretvore Makedoniju u međunarodni protektorat i da ih finansira i njima upravlja berzanski špekulantGeorge Soros – oni su, dakle, sorošidi“, piše ugledni nemački nedeljnik Spiegel na svom portalu. „U pitanju su desetine hiljada ogorčenih Makedonaca koji već nedelju dana širom zemlje izlaze na ulice protiv nacionalno-autoritarnih vlastodržaca.“

Mediji prenose stav makedonskog publiciste Saše Ordanoskog koji kaže: „Mi smo zemlja u raspadu. Praktično više nema legalnih institucija, naša sudbina sada zavisi od međunarodne zajednice.“

Evropa, piše Spiegel, zanemaruje mnoge stvari u Makedoniji jer ta država zaustavlja izbeglički talas na granici sa Grčkom. Ipak, u petak je novi sastanak u Beču pod dirigentskom palicom evropskog komesara Johanesa Hana. Od toga sastanka Dušan Reljić, stručnjak berlinske fondacije Nauka i politika, nema velika očekivanja: „Sadašnji razvoj pokazuje da režim Gruevskog želi da ostane na vlasti po svaku cenu jer njegovim predstavnicima preti zatvor.“

Dopisnica bečkog lista Standard u svom izveštaju ističe: „Demonstracije se danima održavaju ne samo u glavnom gradu Skoplju nego i u Bitolju, Strumici, Velesu, Kumanovu i Štipu. U njima učestvuju i Albanci koji čine četvrtinu makedonskog stanovništva.“

Dalje se posvećuje ulozi albanskih partija:

„Zaista je odlučujuća uloga koju imaju dve velike albanske partije, DUI Alija Ahmetija, koji je poslednjih godina koalirao sa vladajućom VMRO, kao i DPA Menduha Tačija. Jer ukoliko te dve partije okrenu leđa premijeru Gruevskom i VMRO-u i priključe se zahtevu za odlaganjem izbora, onda bi VMRO ostao usamljen i nakon eventualnih izbora ne bi mogao da sačini koaliciju. Do sada međutim DUI i DPA podržavaju VMRO kada se radi o terminu izbora. Posebno DUI teško da ima interesa za efikasan rad Specijalnog tužilaštva iz straha da će isplivati pravno relevantne radnje u koje su upleteni članovi te partije – posebno slučajevi korupcije.“

„Albanci u Makedoniji sve kritičnije gledaju na DUI i DPA. Nova albanska partija Besa i druge albanske organizacije učestvuju u protestima. Odlučujuće će svakako biti i koliki će pritisak na Albance izvršiti Sjedinjene Države. Jer Albanci u Makedoniji – baš kao i u Albaniji i na Kosovu – važe za bliske saveznike SAD. Važno je i da li će ubuduće Makedonija imati šansu da uđe u NATO i, dugoročno, u Evropsku uniju – uprkos dosadašnjem vetu Grčke“, zaključuje bečki list, prenosi Deutsche Welle.

Previous Beogradska berza: Metalac u fokusu, nastavak silaznog trenda
Next ECB zadržala postojeće kamate, Draghi upozorio na moguću deflaciju u evrozoni

You might also like

Tema dana

Devizne rezerve Srbije u decembru iznosile 10,2 milijarde evra

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su na kraju decembra 2016. godine devizne rezerve iznosile 10 milijardi i 204,7 miliona evra i bile su veće za 386,8 miliona evra

Karijera

Air Serbia: Konkurs za kabinsko osoblje traje do 24. aprila

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je da se na konkurs za nove članove kabinskog osoblja, koji je otvoren do 24. aprila, do sada prijavilo više od 600 kandidata.

Politika

Parlamentarni izbori: Proglašeno 18 lista, tri da otklone nedostatke

Republička izborna komisija (RIK) je za predstojeće parlamentarne izbore proglasila 18 izbornih lista, a trima listama je naložila da u roku od 48 sati otklone nedostatke kako bi mogle da