EU i Google opet u ratu

EU i Google opet u ratu

IT kompaniju Google Evropska Unija je optužila da potkopava globalno tržište mobilnih aplikacija dajući svom operativnom sistemu Android preferencijalni tretman u Googleovim proizvodima.

Googleov udeo na tržištu licenciranih mobilnih operativnih sistema u Evropskom ekonomskom prostoru premašuje 90%. Android se koristi u gotovo svakom pametnom telefonu i tabletu od onih iz kategorije jeftinijih koje većina potrošača i kupuje.

Evropska komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager ocenila je da “Googleovo ponašanje oduzima potrošačima pravo na veći izbor mobilnih aplikacija i usluga i stoji na putu inovacija”, prenela je agencija AP.

Operativni sistem Android dizajniran je da podržava Googleove mape, pretraživač, Gmail, YouTube video servis i druge proizvode koji toj kompaniji daju veće mogućnosti u prodaji digitalnih reklama. Iako proizvođači uređaja ne moraju da koriste Android, oni se žale evropskim regulatorima da ta kompanija kažnjava one koji odstupaju od Googlevog dizajna.

EU je u tzv. izjavi o prigovorima optužila Google da koristi veliku zastupljenost na tržištu da “forsira” svoje aplikacije kod potrošača.

Vestager je rekla da istragom oko Androida EU ne želi da prejudicira ishod. “To je privremeni korak a ne kraj puta”, istakla je evropska komesarka.

“Konkurentan mobilni internet sektor sve je značajniji za potrošače i kompanije u Evropi. Na osnovu naše dosadašnje istrage, verujemo da Google svojim ponašanjem oduzima mogućnost izbora mobilnih aplikacija i usluga i krši antimonopolske propise EU. Ti propisi važe za sve kompanije aktivne u Evropi. Google sada ima priliku da odgovori na bojazni Komisije”, kazala je Vestager.

Evropska unija inače vodi i druge istrage o Googleu od kojih je najveća ona oko usluge pretraživanja.

Google odbacuje najnovije optužbe i navodi da traži način “da radi sa Evropskom komisijom kako bi pokazao da je Android dobar za konkurenciju i dobar za potrošače”.

Na značaj novog problema između EU i Googlea ukazuje činjenica da četiri od pet pametnih telefona i tableta u svetu, kao i na evropskom tržištu, koristi Android.

EU

Google “trese” tržište od kako je pre osam godina počeo da daje svoj Android softver besplatno proizvođačima nastojeći da odgovori na uspeh Apple iPhone.

Sada Android radi u milijardama mobilnih uređaja, prvenstveno zbog toga što proizvođače telefona i tableta korišćenje tog softvera ne košta ništa.

“Dominantne kompanije imaju odgovornost da ne zloupotrebljavaju svoju poziciju. Google je zloupotrebio svoju dominantnu poziciju”, istakla je Vestager.

Evropska komisija ocenila je da postoje brojne barijere kojima se štiti Googleva pozicija, uključujući tzv. efekte mreže (kada što više potrošača koristi operativni sistem, oni koji rade na razvoju aplikacija prave sve više aplikacija za njega).

Navodi se i da se korisnici Androida koji žele da pređu na drugi operativni sistem suočavaju sa značajnim troškovima prelaska, poput gubitka svojih aplikacija, podataka i kontakata.

Googleu je Brisel dao tri meseca da odgovori na optužbe a kompanija, ako bude proglašena krivim, može da bude kažnjena. Takođe bi od Googlea Brisel mogao da traži da promeni praksu.

Izvor: GdeInvestirati/EurActiv.rs
Previous Moguća saradnja dva giganta: Clemens Tönnies posetio Industriju mesa Matijević
Next Unapređenje privredne saradnje Srbije i Luksemburga

You might also like

Kompanije

Hrvati sada zainteresovani i za kupovinu Telekoma Srbije

Hrvatski telekom (HT) je kupovinom Crnogorskog telekoma napravio tek prvi korak ka cilju da postane najveći operater u Jadranskom regionu, piše Poslovni dnevnik.

Transport

Model za ostatak javnih preduzeća: Otpremine za 3.000 radnika Železnica Srbije

Nakon konsultacija sa MMF-om, iz Vlade Srbije poručuju da će Železnice Srbije do kraja godine uz otpremine napustiti između 2.500 i 3.000 zaposlenih radnika.

Energetika i naftna industrija

EPS: Građani mogu da podnesu reklamacije pismeno ili na šalterima

Prema informacijama prikupljenim iz svih elektrodistribucija, procenat očitanih brojila je 96,11 odsto, a broj reklamacija na decembarske račune ne izlazi iz prosečnih okvira, poručuju iz EPS-a.